Wegański mus czekoladowy z batata z wiśniami

Wegański mus czekoladowy z batata z wiśniami – fit

Czasami człowiek musi, inaczej się udusi – jeśli nie zje czegoś słodkiego… Więc jak mus, to mus. A krem z batata smakuje bosko – bardzo słodko i mocno kakaowo, jest lekki i puszysty, a przy tym bardzo prosty w wykonaniu i fit, bo zawiera tylko zdrowe składniki. Nie ma w nim cukru, tłuszczów nasyconych i trans, cholesterolu, hormonów zwierzęcych czy laktozy. Można jeść go codziennie, a nawet częściej.

 

Mus czekoladowy z batata z wiśniami – SKŁADNIKI

  • 1 spory batat (słodki ziemniak), ok. 470 g
  • 4–7 daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 3–4 łyżki kakao, karobu lub pół na pół
  • ok. ½ szklanki mleka owsianego niesłodzonego lub innego roślinnego – ilość w zależności od konsystencji, która nam odpowiada i możliwości blendera
  • ½ łyżeczki wanilii w proszku / ekstraktu waniliowego lub ½ łyżeczki cynamonu

Dodatkowo: rozmrożone lub świeże i wydrylowane wiśnie. Do kremu pasują też różne inne kwaśne owoce, jak maliny, borówki, czarne porzeczki…

 

Mus czekoladowy z batata z wiśniami – WYKONANIE

  1. Batata kroimy na kilka części i gotujemy na parze do miękkości. Studzimy i obieramy ze skórki.
  2. Wszystkie składniki blendujemy na gładki mus. Mleko najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać, czy konsystencja jest już odpowiednia.
  3. Do pucharków nakładamy porcję kremu, potem warstwę wiśni, warstwę musu, i na koniec owoce.

Desery najlepiej schłodzić przed podaniem.

Bon appétit !

Wegański mus czekoladowy z batata z wiśniami
Wegański mus czekoladowy z batata z wiśniami

Dodaj komentarz