Wegański makaron z serem fit - mac and cheese w 10 min.

Wegański makaron z serem fit – mac and cheese w 10 min.

Szybki przepis na pyszny, kremowy i niskotłuszczowy sos serowy dla leniwych wegan, czyli bez gotowania – wystarczy tylko zblendować składniki i wymieszać z dowolnym gorącym makaronem, najzdrowiej razowym i posypać ziołami oraz orzechami i pestkami. Zdrowy, wegański mac and cheese ciekawie smakuje w wersji z makaronem soczewicowym, kupnym lub domowym. Sosu nie musimy serwować koniecznie w temperaturze pokojowej, można go podgrzać, ale według mnie szkoda czasu, zwłaszcza jeśli zima za nami.

Takiego kukurydziano-paprykowego sera możemy używać również jako pasty do pieczywa albo dipu do krakersów.

 

Wegański makaron z serem fit – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 1 słoik kukurydzy (230 g nasion bez zalewy)
  • 1 duża żółta papryka
  • 4–5 kawałków pomidorów suszonych – są słone, dlatego soli nie dodaję
  • 3–4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – nadają serowego smaku
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli w proszku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • ½–¾ łyżeczki papryki wędzonej
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • pieprz biały lub czarny

 

Wegański makaron z serem fit – WYKONANIE

Wszystkie składniki blendujemy na gładki sos – używam i polecam blender NutriBullet.

Mieszamy go z makaronem i posypujemy posiekanym zielskiem: pietruszką, kolendrą lub bazylią.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Wegański makaron z serem fit – mac and cheese w 10 min.

  1. Ten blog jest przewspaniały! Zamierzam zrobić wszystkie przepisy 😀
    Ten już zrobiony i makaron z sosem zjedzony. Bardzo, bardzo smaczne 🙂 Pozdrawiam i dziękuję za dzielenie się świetnymi pomysłami 🙂

Dodaj komentarz