Wegański keks przepis na ciasto z bakaliami bez cukru

Wegański KEKS przepis na ciasto z bakaliami bez cukru

Tak naprawdę to zweganizowany barmbrack, tradycyjne irlandzkie ciasto pieczone m.in. z okazji Dnia Świętego Patryka, który wypada 17 marca. Ten dietetyczny przepis znalazłam tutaj, ale okazuje się, że jest on bardzo podobny do receptury na polskiego wegańskiego keksa.

To ciasto z bakaliami podobno najlepiej smakuje dopiero po dwóch dniach, do tego czasu należy przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ja jednak nie miałam okazji się o tym przekonać, ponieważ w moim domu nie przetrwało nigdy dłużej niż jeden dzień.

Wegański KEKS przepis – SKŁADNIKI

  • 225 g mąki pszennej razowej orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g ksylitolu lub ewentualnie cukru*
  • ½ rozgniecionego dojrzałego banana
  • 250 ml zaparzonej, mocnej czarnej herbaty
  • 130–260 g dowolnych suszonych owoców: rodzynek, moreli, papai, mango… (użyłam 130 g – 65 g rodzynek i 65 g moreli)
  • 60–80 ml mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczy
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ¼ łyżeczki kardamonu
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki

* Możemy nawet całkiem wyeliminować cukier, a zamiast niego dodać więcej owoców suszonych, ale wtedy nie zwiększamy ilości użytej herbaty.

Wegański KEKS przepis – WYKONANIE

  1. Owoce suszone kroimy, jeśli są duże, zalewamy chłodną herbatą i odstawiamy do lodówki na noc lub na co najmniej 4 godziny.
  2. Do miski wrzucamy suche składniki, mieszamy dokładnie, dodajemy banana oraz mleko, łączymy wszystko, dodajemy odcedzoną herbatę (bez owoców), mieszamy, na koniec dorzucamy owoce i znowu dokładnie mieszamy.
  3. Masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180°C przez 40–60 minut – patyczek wetknięty w środek ciasta powinien wyjść suchy.

Bon appétit !

4 myśli na temat “Wegański KEKS przepis na ciasto z bakaliami bez cukru

    1. Szczerze mówiąc (a właściwie pisząc), to nigdy nie przekonałam się do stewii, nie wiem jak jej używać 🙂

  1. A czy można zrobić go na jakiejś mące bezglutenowej? Jaka byłaby najlepsza? Najbardziej uniwersalna? Dopiero raczkuje z bezglutenowym pieczeniem 😀
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz