Wegański bekon z tofu wędzonego

Wegański BEKON z tofu wędzonego – 3 składniki, szybki

Ten pyszny i banalny w wykonaniu pieczony wegański bekon z tofu wędzonego to jedna z najlepszych roślinnych podróbek bekonu w historii światowego wegetarianizmu. Już od dawna na Facebookach i innych Pinterestach z zainteresowaniem przewijałam boczki z tofu, ale nigdy nie wydawały mi się one wystarczająco przekonujące – czułam, że czegoś im brak. Tym czymś okazały się paski namalowane suszoną papryką! 😀 Picasso byłby ze mnie dumny!

Roślinny bekon z tofu według poniższego przepisu to imitacja idealna: ma niesamowity zapach w trakcie pieczenia (trudno znieść te 25 minut), wygląda, smakuje i chrupie jak dobrze przypieczony boczek.

Polecam go np. do burgerów buraczanych, jajecznicy z ciecierzycy, wegańskiego angielskiego śniadania czy jako dodatek do sałatek i zup. Najbardziej uzależnia jednak w roli kanapowo-telewizyjnych wegańskich chipsów bekonowych, które genialnie sprawdzają się też na wszelkich imprezach.

Do dzieła!

 

Wegański bekon z tofu wędzonego – SKŁADNIKI

  • kostka tofu wędzonego (ok. 200 g) – bez zalewy
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki (lub więcej) suszonej chili w proszku
  • sól – tylko, jeśli tofu jest niesolone

 

Wegański bekon z tofu wędzonego – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Tofu odciskamy z płynu np. przy użyciu papierowego ręcznika kuchennego lub szmatki.
  3. Kroimy je wzdłuż dłuższego boku na bardzo cienkie plasterki (ze 2 mm) i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Papryki mieszamy i palcem nakładamy liniowo na plasterki tofu. Tej sztuki dokonujemy z jednej lub obu stron.
  5. Boczek pieczemy przez 20–30 minut, aż się przyrumieni i będzie lekko chrupiący.

Bon appétit !

 

wegański bekon z tofu
Wegański bekon z tofu wędzonego / wegańskie chipsy bekonowe przed upieczeniem. Jeszcze tylko 25 minut…

3 myśli na temat “Wegański BEKON z tofu wędzonego – 3 składniki, szybki

  1. Ma wszystkie zalety: szybkie w przygotowaniu, smaczne i tanie (ostatnio kupiłam w promocji tofu wędzone), fajna przekąska, jedna wada- szybko znika z talerza. Jestem ciekawa czy jest równie smaczne ze zwykłego tofu, może robiłaś?

    1. Robiłam i mnie nie zachwyciło. Co prawda tofu naturalne ma mniej soli, więc jest zdrowsze, ale smak już nie jest taki bekonowy, nawet po dodaniu sporej ilości papryki wędzonej.

Dodaj komentarz