Wegańska zapiekanka makaronowa

Wegańska ZAPIEKANKA makaronowa z brokułami i serem

Tą oto pyszną „serową” wegańską zapiekanką makaronową skusił mnie kulturysta na pełnowartościowej diecie roślinnej z kanału Vegan Gains (filmik z przepisem)Nie byłabym sobą, gdybym trochę nie zmieniła receptury.

Jeśli nie przepadasz za sosami na bazie kalafiora, do zrobienia tej zapiekanki możesz użyć sosu „serowego” z cukinii, kukurydzy i nerkowców.

 

Wegańska zapiekanka makaronowa – 4 porcje – SKŁADNIKI

SOS

  • 3 i ½ kubka surowego pokrojonego kalafiora
  • 1 kubek mleka owsianego niesłodzonego
  • 6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (dla serowego smaku)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki musztardy
  • 85 g tofu naturalnego
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki tymianku (dodałam szałwię)
  • ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
  • sok z ½ cytryny
  • sól
  • 1 łyżka suszonej cebuli (niekoniecznie)
  • kilka suszonych pomidorów nie z oleju (niekoniecznie)
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki (niekoniecznie)

POSYPKA

  • 1 kromka chleba razowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych

MAKARON I WARZYWA

  • 4 kubki pokrojonych brokułów i fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) w dowolnych proporcjach
  • 1 kubek makaronu razowego (dodałam 2 kubki)
  • kilka pomidorków koktajlowych (niekoniecznie)

 

Wegańska zapiekanka makaronowa – WYKONANIE

  1. Kalafior gotujemy 10 minut, najlepiej na parze. Wrzucamy go do blendera razem z pozostałymi składnikami sosu i blendujemy na gładką masę.
  2. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły i fasolkę gotujemy na parze 5–10 minut.
  3. Makaron, brokuły, fasolkę oraz sos mieszamy w dużej misce i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy przekrojone pomidorki.
  4. Kromkę chleba i drożdże miksujemy niedokładnie lub rozgniatamy w dłoniach i posypujemy makaron z warzywami.
  5. Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *