Wegańska ryba z tofu po grecku - pieczona lub nie

Wegańska RYBA z tofu PO GRECKU – pieczona lub nie

Warzywa do ryby z tofu po grecku w mojej wersji nie są smażone, ale tylko duszone, są więc lekkostrawne, a tak samo pyszne. Z kolei tofu możemy upiec, ale nie musimy. Według mnie tofu zamarynowane i upieczone smakuje prawie tak samo dobrze jak tylko zamarynowane, dlatego nie widzę za bardzo sensu w odpalaniu piekarnika, ale jeśli ktoś musi, to niech piecze. 🙂

Wegańska ryba z tofu po grecku - pieczona
Wegańska ryba z tofu po grecku – pieczona

Ryba z tofu po grecku – SKŁADNIKI

WARZYWA

  • 4 średnie marchewki
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • ½ selera
  • 2 duże białe cebule
  • 4–5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • pieprz, sól
  • woda lub bulion warzywny

„RYBA”

  • 2–3 kostki (po ok. 180 g) tofu naturalnego – użyłam 2,5 kostki
  • 2–3 płaty glonów nori (takich do sushi)
  • 4–6 łyżek sosu sojowego, najlepiej o obniżonej zawartości soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryby (bez soli) – niekoniecznie

 

Ryba z tofu po grecku – WYKONANIE

WARZYWA

  1. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę lub piórka.
  2. Do garnka wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy się zagotuje wrzucamy cebulę. „Podsmażamy” ją przez kilka minut, a następnie dodajemy pozostałe warzywa, liście laurowe, ziele angielskie oraz pieprz. Mieszamy i wlewamy 1/5 kubka wody. Gotujemy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. Kiedy płyn się wygotuje, dodajemy kolejną porcję wody. Warzywa dusimy w sumie przez 30–40 minut. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Studzimy.

„RYBA”

  1. Kostki tofu odsączamy z zalewy, odciskamy z płynu za pomocą szmatki, albo ręcznika papierowego i kroimy w duże plastry o grubości 1–1,5 cm. Z 1 kostki wyjdą najprawdopodobniej 2 kawałki.
  2. Robimy marynatę: 5 łyżek sosu sojowego (po 1 łyżce na każdy plaster tofu) mieszamy z przyprawą do ryby. Jeśli mikstura wyda Wam się zbyt słona, możecie ją rozcieńczyć łyżką wody lub niesolonego bulionu warzywnego.
  3. Plastry tofu delikatnie nakłuwamy widelcem i polewamy marynatą. Odstawiamy na godzinę.
  4. „Filety” układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia i zapiekamy przez 30 minut180°C.
  5. Płaty nori tniemy nożyczkami na kawałki i owijamy nimi ostudzone tofu. Układamy je w półmisku i przykrywamy warzywami.

Bon appétit !

Wegańska ryba z tofu po grecku
Wegańska ryba z tofu po grecku – marynowane i upieczone tofu w nori

Dodaj komentarz