Tofurnik cytrynowy fit - łatwy przepis bez cukru i agaru

TOFURNIK cytrynowy fit – łatwy przepis bez cukru i agaru

Pyszny, kremowy i lekki wegański sernik z tofu, a dokładniej tofurnik cytrynowy z batatem, kaszą jaglaną i makiem. To nie klasyczny przepis na tofurnik, ponieważ nie znajdziecie w nim oleju kokosowego i mleka kokosowego z puszki, które jest prawie tak samo niezdrowe i tuczące jak olej. Dzięki wersji fit możemy zaszaleć z dokładkami i dłużej delektować się cytrynowym smakiem. Dodatkowo sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu, bo bez agaru, a nawet spodu… Jedynym jego minusem jest ryzyko, że mak utknie między zębami.

Dlaczego olej i mleko kokosowe są niezdrowe dr Greger wyjaśnia krótko na podstawie badań naukowych tutajtutaj. A o tym, czy warto jeść inne oleje napisałam tutaj.

Przy tworzeniu tofurnika inspiracją był dla mnie przepis Magdaleny Pieńkos z książki „Kuchnia wegańska”.

Zdrowy tofurnik cytrynowy fit - łatwy przepis bez cukru i agaru
Zdrowy tofurnik cytrynowy fit – łatwy przepis bez cukru i agaru

Tofurnik cytrynowy fit bez cukru i agaru – SKŁADNIKI

  • 440 g batatów (1 spory słodki ziemniak)
  • 340 g naturalnego tofu
  • 130 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 100 ml soku z cytryny
  • skórka otarta z 1,5 cytryny
  • 120 ml mleka owsianego bez cukru (ew. sojowego)
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 130 g ksylitolu lub ew. cukru (można dodać mniej)
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki maku niebieskiego (niekoniecznie)

 

Tofurnik cytrynowy fit bez cukru i agaru – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Batata kroimy na kilka kawałków i gotujemy na parze. Studzimy i obieramy ze skórki.
  3. Kaszę jaglaną, batata, tofu, skórkę i sok z cytryny, mleko roślinne oraz wanilię blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem.
  5. Mokre składniki łączymy dokładnie z suchymi.
  6. Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 19 cm i pieczemy przez ok. 60 min.

Po ostudzeniu ciasto należy umieścić w lodówce na kilka godzin, inaczej tofurnik nie będzie miał odpowiednio zwartej konsystencji.

Bon appétit !

Tofurnik cytrynowy fit - łatwy przepis bez cukru i agaru
Tofurnik cytrynowy fit – łatwy przepis bez cukru i agaru

5 myśli na temat “TOFURNIK cytrynowy fit – łatwy przepis bez cukru i agaru

  1. Zrobiłam, ale zamiast maku dałam na wierzch maliny i zdecydowanie z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to najlepszy tofurnik jaki do tej pory robiłam. Cytryna idealnie przełamuje smak i całość jest idealnie zbilansowana, a nie za słodka jak w większości tego typu ciast. Nawet mama zachwycała się i nie dowierzała, że znajduje się tam słodki ziemniak

    1. Dzięki za opinię! Z tymi malinami to bardzo dobry pomysł. Z czasem na mój blog trafią kolejne tofurniki, z owocami też zrobię. 🙂

    1. Tę pastę można pominąć (bez wymiany na cokolwiek), albo zamienić na nasiona z 1 małej laski wanilii. 🙂

Dodaj komentarz