tłuczone ziemniaki z cebulką

Tłuczone ziemniaki z cebulką i marchewką – przepis fit

Przepis z cyklu „Wyszukane dania z Poznania”. 😉 Tłuczone ziemniaki bez dodatku tłuszczu i mleka, bardzo dietetyczne, ale dzięki płatkom drożdżowym smakują prawie jak tradycyjne. Mogą być dodatkiem np. do wegańskiego kotleta albo wystąpić tylko w duecie z wegańskim sosem pieczeniowym. Banalne w przygotowaniu. Takie kartofle możemy urozmaicać dowolnymi ulubionymi przyprawami i ziołami, np. pietruszką, bazylią, ziołami prowansalskimi, kminkiem czy białym pieprzem, a po dodaniu suszonej wędzonej papryki będą smakowały jak tłuczone ziemniaki z boczkiem.

 

Tłuczone ziemniaki z cebulką – SKŁADNIKI

3 porcje (lub 1 + dokładki)

  • 5–6 ziemniaków
  • 2 małe/średnie marchewki
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – dodają serowego smaku
  • 1 łyżka suszonej cebuli w proszku
  • pieprz
  • sól
  • poszatkowany szczypior

 

Tłuczone ziemniaki z cebulką – WYKONANIE

  1. Obrane i pokrojone ziemniaki, marchewki i cebulę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości przez 20–30 minut.
  2. Po tym czasie odlewamy około pół kubka (lub trochę więcej) płynu, w którym gotowały się warzywa, resztę cieczy możemy wylać do zlewu.
  3. Do odcedzonych warzyw dodajemy trochę zachowanego płynu, rozgnieciony w prasce czosnek, płatki drożdżowe, suszoną cebulę, pieprz oraz sól i rozgniatamy wszystko dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Na koniec mieszamy wszystko łyżką.

Posiadacze blendera ręcznego mogą dodatkowo zmiksować nim pyry, ale niezbyt gorliwie, żeby konsystencja nie zrobiła się zbita. Ja pomijam ten krok, a wegańskie tłuczone ziemniaki i tak wychodzą kremowe i pyszne.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Tłuczone ziemniaki z cebulką i marchewką – przepis fit

  1. Tylko nie blenderem!!! Proszę, usuń ten fragment z przepisu. Ziemniaki potraktowane blenderem zmieniają konsystencję nie na zbitą, lecz na leisto-ciągliwą. Vide: ser z ziemniaka. Gdy dorobisz się blendera nie próbuj nigdy zrobić pure z jego pomocą – chyba, że ziemniaczany serek masz w planie. 🙂

  2. A to zaskoczona jestem, bo podobne przepisy widziałam na YouTube i tam ludzie miksowali takie tłuczone ziemniaki właśnie blenderami ręcznymi i wszystko było ok. Może to też zależy od ziemniaków? Na pewno lepsze są te mączyste. Na razie zostawię ten blender w przepisie, a czytelnicy pewnie i tak przeczytają Twoją radę i sami zdecydują 🙂 W każdym razie blender w tym przepisie można sobie odpuścić, zawsze mniej roboty.

Dodaj komentarz