Szparagi z wegańskim sosem holenderskim fit - bez masła i jajek

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim fit – bez masła i jajek

Szparagi po raz drugi w tym sezonie na moim blogu, ale tym razem nie pieczone, tylko gotowane i polane smakowitym sosem holenderskim w zdrowej wersji – bez masła i jajek. Szparagi zdecydowanie wolę gotować na parze, niż w wodzie, bo zachowują wtedy więcej wartości odżywczych, smaku i koloru oraz nie rozpadają się.

Wegański sos holenderski polecam do wszelkich dań z gotowanymi i pieczonymi warzywami oraz np. do kanapek.

 

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim fit – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • po 1 pęczku zielonych i białych szparagów
  • 1 szklanka mleka owsianego niesłodzonego lub innego roślinnego
  • 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki mąki pszennej razowej – można zamienić ją na kukurydzianą, ale ilość może się trochę różnić
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • ½–1 łyżeczka białej pasty miso – używam jej zamiast soli, jeśli nie macie miso, dodajcie zwykłej soli
  • ¼–½ łyżeczki kurkumy
  • ½ łyżeczki delikatnej musztardy
  • ¼ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • pieprz biały lub czarny

 

Szparagi z wegańskim sosem holenderskim fit – WYKONANIE

SZPARAGI

  1. Usuwamy zdrewniałe końcówki szparagów * – możemy odciąć je na wysokości ok. 2–4 cm od dołu lub złamać łodygę w tym miejscu. Zielonych szparagów nie obieramy. Białe obieramy ze skórki, ale główkę pozostawiamy nienaruszoną.
  2. Gotujemy je na parze ok. 7–12 minut – zielone miękną trochę szybciej od białych.

* Niepotrzebne kawałki warzyw najlepiej zamrozić i wykorzystać później do ugotowania np. bulionu warzywnego z resztek.

SOS HOLENDERSKI

  1. Wszystkie składniki – poza szparagami – blendujemy lub bardzo dokładnie mieszamy.
  2. Miksturę wlewamy do rondla i powoli zagotowujemy, mieszając przez cały czas.
  3. Gotujemy na małym ogniu (mieszając), aż sos odpowiednio zgęstnieje.

Podajemy na ciepło. Jeśli chcemy zaserwować sos na zimno, po zdjęciu z ognia musimy cały czas go mieszać, aż do ostudzenia, żeby na wierzchu nie zrobił się kożuch.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Szparagi z wegańskim sosem holenderskim fit – bez masła i jajek

Dodaj komentarz