bułki cynamonowe ślimaki

BUŁKI CYNAMONOWE – ślimaki cynamonowe wg J.Olivera

Jak mawiała moja 100-letnia prababcia Franciszka: „dobra buła nie jest zła”. A te ślimaki cynamonowe z kakaowym kremem bananowo-orzechowo-daktylowym są przepyszne i puszyste niczym chmurka kłębiasta! W dodatku zdrowe, bo z pełnego ziarna, a cukru w nich tylko tyle, żeby drożdże miały wyżerkę.

Oto całkiem łatwy przepis na bułki cynamonowe na bazie wegańskiej receptury Jamiego Olivera, ale jak zwykle po moich małych zmianach prozdrowotnych. 🙂

 

Razowe ślimaki / bułki cynamonowe – SKŁADNIKI

9–11 sztuk

CIASTO

  • 185 ml niesłodzonego mleka migdałowego (użyłam 195 ml owsianego)
  • 7 g drożdży suszonych lub 25 g drożdży świeżych (użyłam świeżych)
  • 2 łyżki syropu klonowego (dodałam 2 łyżki cukru brązowego)
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 310 g mąki razowej orkiszowej (może być zwykła razowa pszenna)
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu

NADZIENIE

  • 60 g migdałów + trochę do posypania na wierzchu – jeśli nie możecie jeść orzechów, pomińcie je
  • 2 dojrzałe średnie banany
  • 4 daktyle bez pestek dobrej jakości – lub więcej, jeśli bardzo lubicie słodycze
  • 1 łyżka zmielonego cynamonu (dodałam łyżeczkę)
  • 2 łyżki syropu klonowego, ksylitolu lub cukru – można pominąć
  • 1 łyżka kakao lub karobu – maskuje smak banana (niekoniecznie)

 

Razowe ślimaki / bułki cynamonowe – WYKONANIE

  1. Lekko podgrzewamy mleko roślinne i w małej misce łączymy z drożdżami i syropem klonowym lub cukrem. Płyn odstawiamy na 5 minut, żeby drożdże zadziałały.
  2. W osobnej miseczce mieszamy dokładnie siemię lniane z 3 łyżkami wody i odstawiamy na 3 minuty.
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cynamon oraz sól i dobrze mieszamy. Wlewamy mleko z drożdżami oraz siemię lniane i ponownie mieszamy.
  4. Następnie mieszamy wszystko rękami, ciasto może się trochę kleić, ale tak powinno być. Jeśli klei się jednak za bardzo, dosypujemy małą ilość mąki. Ciasto przekładamy na powierzchnię oprószoną mąką i krótko wyrabiamy.
  5. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce (np. do łazienki) na 1 godzinę, żeby podwoiło swoją objętość.
  6. W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Do blendera wrzucamy wszystkie składniki kremu i miksujemy na gładką masę.
  7. Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o bokach 20 i 40 cm (u mnie wyszło 30 x 50 cm). Na placku rozsmarowujemy nadzienie równo aż po brzegi.
  8. Ciasto zwijamy delikatnie, ale ciasno – wyszedł mi rulon o długości 50 cm. Tniemy go na 10 kawałków.
  9. Bułeczki przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do dalszego wyrośnięcia, tym razem na 25 minut.
  10. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180°C.
  11. Bułki pozostawiamy do ostygnięcia, posypujemy posiekanymi orzechami i podajemy.

Bon appétit !

razowe bułki cynamonowe ślimaki
Razowe bułki cynamonowe aka ślimaki cynamonowe

2 myśli na temat “BUŁKI CYNAMONOWE – ślimaki cynamonowe wg J.Olivera

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *