Racuchy z jabłkami bez drożdży

Racuchy z jabłkami bez drożdży – fit przepis bez mleka i jajek

Racuchy z plastrami jabłek w dzieciństwie często robiła mi Mama. Po latach to nadal moje ulubione śniadanie, dlatego przerobiłam je – już bez sentymentów – na wegańską wersję fit, czyli razowe placki bez dodatku jajek, mleka i tłuszczu. Przepis jest szybki i wręcz banalny, a grubaśne racuchy z jabłkami smakują tak samo, jak te, które jadłam za dziecięcia. Najlepszym dodatkiem do nich jest kupny lub domowy syrop daktylowy. 🙂

 

Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży – SKŁADNIKI

2 porcje, 8–10 placków

  • 1,5 jabłka odmiany Boskoop – jabłka tej odmiany szybko miękną w trakcie smażenia
  • 130 g (niecały kubek) mąki pszennej razowej lub zwykłej
  • 180–190 g mleka roślinnego niesłodzonego, ale najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane
  • 1–3 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
racuchy z jabłkami bez drożdży fit
Boskoopy na wegańskie racuchy z jabłkami bez drożdży w wersji fit

Przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży – WYKONANIE

  1. Jabłka obieramy, kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm i usuwamy środek. Talarki nie powinny być zbyt grube, bo wtedy mogą nie zmięknąć w trakcie smażenia.
  2. Mieszamy dokładnie mąkę, ksylitol, proszek do pieczenia i cynamon.
  3. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera.
  4. Plastry jabłek delikatnie zanurzamy w cieście, tak aby były nim dokładnie pokryte i układamy na rozgrzanej na średnim ogniu (bez dodatku tłuszczu) dobrej jakości patelni z nieprzywierającą powłoką. Smażymy z obu stron.

Ważne, żeby ciasto było odpowiednio gęste, bo wtedy można je smażyć na tyle długo, żeby jabłka zmiękły. Polecam też smażyć racuchy na średnim ogniu – na dużym placki mogą się spalić, a na małym jabłka mogą pozostać twarde.

Bon appétit !

przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży
Przepis na wegańskie placki z jabłkami bez drożdży, mleka i jajek

2 myśli na temat “Racuchy z jabłkami bez drożdży – fit przepis bez mleka i jajek

  1. Czym mogę zastąpić mąkę pszenną? Niestety nie mogę spożywać niczego co zawiera gluten a chętnie zamieniłabym na śniadanie moją owsiankę na racuchy.

    1. Nie jestem pewna, bo jeszcze nie opracowałam przepisu na placki bezglutenowe, ale może na mąkę owsianą bezglutenową, albo jakąś mieszankę bezglutenową do wypieków…

Dodaj komentarz