Kategoria: Na słono

Niskotłuszczowe, pełnoziarniste, czasem bezglutenowe

Bułki pełnoziarniste bez drożdży
Na słodko, Na słono, Przepisy wegańskie

Bułki pełnoziarniste bez drożdży w 20 min. wegańskie

Pyszne i zdrowe bułki pełnoziarniste bez drożdży, które przygotowuje się tak szybko i prosto jak najbanalniejsze ciastka – bez wyrabiania, bez czekania przez co najmniej godzinę, aż drożdże zaczną pracować i ciasto odpowiednio wyrośnie, bez formowania, bo wystarczy tylko rzucić porcję masy na blachę. Takie bułyCzytaj dalej

wegański sos curry z pomarańczami
Na słono, Przepisy wegańskie

Wegański SOS CURRY z pomarańczami i sezamem (5-minutowy, bez gotowania)

Kolejny dzień mojego uzależnienia od błyskawicznych sosów nie tylko do makaronu. W czasie, kiedy gotuje się razowy spaghetti czy garganelli, możemy ukręcić ten pyszny i przy okazji turbozdrowy sos i polać nim potem gorącą pastę, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, żeby miłośnicy wszystkiego na ciepłoCzytaj dalej

jajecznica z mąki z ciecierzycy
Na słono, Przepisy wegańskie

JAJECZNICA z mąki z ciecierzycy – najlepsza wegańska wersja ever

Jajeczniczka na stole!!! Cruelty-free, of course… W przeciwieństwie do tej tradycyjnej z jaj od kur nieszczęśliwych, nie zawiera salmonelli, cholesterolu, a dodatkowo, według mojego przepisu można ją usmażyć bez dodatku tłuszczu. Ta wersja pseudojajecznicy najbardziej przypomina oryginalną pod względem wyglądu, konsystencji, smaku, a nawet sposobuCzytaj dalej

falafele buraczane
Na słono, Przepisy wegańskie

FALAFELE buraczane z piekarnika – nietradycyjne i niskotłuszczowe

To zdecydowanie nie jest przepis na „prawdziwego falafela”, ale za to jedyny ratunek dla tych, którzy zapomnieli namoczyć na noc nasiona. Tradycyjne, słynne kotlety z ciecierzycy nie mają w składzie buraków, nie używa się do nich cieciorki ugotowanej, a do tego smażone są w głębokim tłuszczu, który idzie w biodra jakCzytaj dalej

szpinak w sosie śmietanowo-serowym
Na słono, Przepisy wegańskie

Szpinak w sosie śmietanowo-serowym – wegański i fit

Oto mój ulubiony sposób na pyszny szpinak w kremowym sosie „śmietanowo-serowym” – wystarczy 30 minut w kuchni i mamy danie, które smakiem, aromatem i wyglądem bardzo przypomina tradycyjną wersję. Tak przyrządzony szpinak podajemy z dowolnym makaronem razowym, np. fettuccine, tagliatelle czy spaghetti i posypujemy tartym parmigiano–vegano 😉Czytaj dalej