Przepis na płatki żytnie na mleku

Płatki żytnie na mleku ze smoothie – fit przepis bez gotowania

Zwykłe tanie danie, które wygląda po królewsku, jeśli tylko figa na wierzchu położona zostanie. W dodatku niczego nie trzeba gotować, wystarczy umiejętnie użyć wrzątku. Płatki żytnie na mleku, czyli żytnianka, należą do dań z serii „im więcej ich jesz, tym jesteś zdrowszy”.

 

Przepis na płatki żytnie na mleku – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 6–10 łyżek płatków żytnich, owsianych górskich (mogą być również bezglutenowe), jęczmiennych lub miks
  • dowolne mleko roślinne (np. moje ulubione owsiane), woda lub sok owocowy
  • pół banana
  • jabłko
  • 2 łyżki rozmrożonych jagód lub innych owoców jagodowych niekoniecznie
  • 2–3 daktyle bez pestek lub 2–3 łyżeczki ksylitolu lub erytrolu (niekoniecznie)
  • szczypta cynamonu
  • świeża figa (niekoniecznie)

 

Przepis na płatki żytnie na mleku – WYKONANIE

  1. Płatki oraz cynamon wsypujemy do miski i zalewamy zagotowanym mlekiem, wodą lub sokiem, tak aby płyn sięgał ok. 0,5 cm ponad suche składniki. Jeśli ktoś woli rzadszą konsystencję, może wlać więcej mleka. Przykrywamy wszystko talerzykiem i zostawiamy na 10 minut. Osoby przywiązane do tradycji mogą zamiast tego pogotować płatki 5–10 minut.
  2. W międzyczasie blendujemy banana, jabłko, rozmrożone owoce i daktyle na gładką masę.
  3. Owsiankę nakładamy na środek miski, a dookoła nalewamy smoothie. Jeśli ktoś zechce udokumentować na fejsie lub innym wallu, jak to zdrowo je, warto zainwestować w figę dla zwiększenia prestiżu.

A tutaj przepis na piękne, pyszne i ekspresowe owsiankowe smoothie bowl.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz