Pieczone pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym, wegańskie

Pieczone pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym, wegańskie

Sądząc po moim uzależnieniu od razowego makaronu z sosami pomidorowymi, muszę mieć jakieś włoskie korzenie, zwłaszcza że pizza to moje ulubione danie ever. A z prostymi i pysznymi, wegańskimi, pieczonymi pulpetami z soczewicy, czyli bezmięsnymi „mięsnymi kulkami”, spaghetti już nie może być lepsze! Akurat tym razem do zdjęcia wykorzystałam kupny wegański sos pomidorowy, ale jeśli macie ochotę zrobić go samemu, to polecam szybki sos potrójnie pomidorowy do makaronu lub błyskawiczny sos pomidorowy z przecieru (passaty).

Pulpety z soczewicy to świetna propozycja nie tylko na obiad, sprawdzą się również jako imprezowa lub piknikowa przekąska.

Dietetyczny przepis, bo bez dodatku tłuszczu.

 

Wegańskie pieczone pulpety z soczewicy – SKŁADNIKI

ok. 15 pulpetów

  • 2 szklanki ugotowanej soczewicy czerwonej lub żółtej – czarna wymaga lekkiej zmiany przepisu, a z innymi nie próbowałam
  • ¼–½ szklanki zblendowanej razowej bułki tartej
  • ¼ szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
  • 2 łyżeczki cebuli suszonej w proszku
  • 1–2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
  • ½ łyżki majeranku
  • sól, pieprz

DODATKOWO

  • sos pomidorowy (linki do 2 przepisów we wstępie)
  • dowolny ugotowany makaron razowy

 

Wegańskie pieczone pulpety z soczewicy – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Soczewicę rozdrabniamy widelcem na miazgę (powinna być dość gładka) lub blendujemy.
  3. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie, najlepiej ręką. Masa nie powinna być mokra.
  4. Nabieramy po ok. 2 łyżki ciasta i formujemy kulki / pulpety (kotlety też wyjdą), układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą i pieczemy przez 20–30 minut, aż wierzch lekko się zrumieni, a środek będzie miękki.

Podajemy z makaronem i dowolnym sosem pomidorowym, posypane zielskiem oraz wegańskim parmezanem z orzechów.

Bon appétit !

Pieczone pulpety z soczewicy w sosie pomidorowym, wegańskie - na imprezę
Wegańskie pieczone pulpety z soczewicy czerwonej i czarnej – wydanie imprezowe. Jeśli użyjemy ugotowanej czarnej soczewicy, która jest bardziej sucha, do masy musimy dodać trochę jakiegoś płyny, np. mleka roślinnego. Chociaż pulpety z czerwonej lub żółtej soczewicy i tak będą bardziej zwarte i według mnie smaczniejsze

Dodaj komentarz