pesto z cukinii i bazylii

PESTO z cukinii i bazylii – bez oleju, bez gotowania

Pyszne, delikatne w smaku i dietetyczne pesto – coś ekstra dla wielbicieli cukinii, rukoli i bazylii. Domyślam się, że amatorzy tradycyjnej polskiej kuchni z McDonalda nie padną z zachwytu, ale ich również zachęcam do spróbowania, a nuż, widelec… 😉

Polecam również inne błyskawiczne sosy do makaronów, np. sos paprykowo-pomidorowy z orzechami oraz sos potrójnie pomidorowy do makaronu i pizzy, bez gotowania.

 

Pesto z cukinii i bazylii – kilka porcji – SKŁADNIKI

  • 1–2 małe cukinie ze skórką (dodaję 1)
  • 1 kubek rukoli
  • 2 kubki bazylii (dodaję 1)
  • ¼–½ kubka orzeszków piniowych (używam mieszanki pestek słonecznika i pestek dyni [według mnie ten miks smakuje właśnie jak orzeszki piniowe] lub orzeszków ziemnych)
  • 1 awokado (dodaję połowę)
  • sok z ½–1 cytryny (niekoniecznie, ja dodaję sok z 1 cytryny)
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej szałwii (niekoniecznie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie) – udają ser
  • 1 łyżka suszonej cebuli (niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz (niekoniecznie)
  • woda – jeśli chcemy, żeby pesto miało rzadszą konsystencję

 

Pesto z cukinii i bazylii – WYKONANIE

Wszystko blendujemy na gładką masę.

 

Pesto z cukinii i bazylii – jak podawać

W oryginalnym przepisie pesto serwowany jest na spiralnie pokrojonej, surowej cukinii, która udaje makaron, ale ponieważ nie jestem na diecie „raw”, póki co zostanę przy razowym makaronie spaghetti lub fettuccine. Gotuję zatem takie kluchy i kiedy są jeszcze gorące, mieszam je z pesto oraz cienkimi, długimi nitkami z surowej cukinii (można je zrobić za pomocą noża Julienne). Nieziemskie !!!

Bon appétit !

 

Pesto z cukinii i bazylii – oryginalny przepis wg FullyRawKristiny

 

Jedna myśl na temat “PESTO z cukinii i bazylii – bez oleju, bez gotowania

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *