Wegański pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej - bezglutenowy

Wegański pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej – bezglutenowy

Coś pysznego dla miłośników pieczarek i kaszy gryczanej – jeden z najprostszych pasztetów pod słońcem. Nie wymaga wielu przypraw, ponieważ grzyby są wystarczająco aromatyczne, ale jeśli chcecie, możecie dorzucić to i owo według własnego uznania. Przepis pochodzi z książki „Kuchnia wegańska” Magdaleny Pieńkos. Trochę go zmieniłam – dodałam cebulę, a żeby było jeszcze zdrowiej olałam olej i usmażyłam wszystko bez tłuszczu. Wierzch zdobi musztardowa glazura według pomysłu Sojaturobie. Pasztet jest zwarty i bardzo dobrze się kroi.

 

Wegański pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej – SKŁADNIKI

  • 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
  • 1 kg pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone w prasce
  • 2 łyżeczki suszonego cząbru
  • sól i dużo pieprzu

GLAZURA (niekoniecznie)

  • 8 czubatych łyżeczek musztardy pełnoziarnistej (francuskiej)

 

Wegański pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej – WYKONANIE

  1. Gotujemy kaszę: zagotowujemy 4 szklanki wody, solimy i wrzucamy 2 szklanki kaszy, mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie wyłączamy gaz i zostawiamy pod przykryciem na 10 minut. Kaszę studzimy.
  2. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek wody i kiedy się zagotuje wrzucamy pokrojoną cebulę. „Smażymy” przez kilka minut. Dodajemy pokrojone pieczarki, dusimy kilka minut, a następnie zdejmujemy pokrywkę, solimy, pieprzymy i smażymy, aż prawie cały płyn wyparuje. Studzimy.
  3. Grzyby z cebulą oraz kaszę blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy.
  4. Masę przekładamy do dużej keksówki (moja ma ponad 30 cm długości) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Po 20 minutach wierzch pasztetu równomiernie smarujemy musztardą i pieczemy jeszcze ok. 30 minut, aż glazura się przypiecze.

Kroimy dopiero po całkowitym wystudzeniu, najlepiej wcześniej wstawić pasztet na kilka godzin do lodówki.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Wegański pasztet z pieczarek i kaszy gryczanej – bezglutenowy

  1. Nigdy nie jadłam pasztetu z kaszy gryczanej, a tu proszę super wygląda i do tego smaczny, mało składników, szybki, łatwy do przygotowaniu. Rewelacyjny pomysł na górę pasztetu, musztarda dodaje smaku, super.

Dodaj komentarz