Niemiecka sałatka ziemniaczana, wegański fit przepis

Niemiecka sałatka ziemniaczana, wegański fit przepis

Fit kartoffelsalat w wersji całkowicie roślinnej, czyli niemiecka sałatka ziemniaczana z wegańskim majonezem po liposukcji lub jogurtem. Bez jajek i mięsa, ale o smaku jajeczno-bekonowym dzięki odpowiednim przyprawom sprytnie ich aromat imitującym. A więc wilkołak syty i owca cała. Prosta, szybka i pożywna, idealna na spotkania przy grillu i inne luźne lub sztywne imprezy.

Niemiecka fit sałatka ziemniaczana – SKŁADNIKI

ok. 4 porcje

  • 1 kg ziemniaków, najlepiej małych, sałatkowych
  • 1 mała cebula czerwona
  • kilka ogórków konserwowych
  • 4–6 łyżek posiekanego koperku lub natki pietruszki – dodaję pół na pół
  • 6 łyżek (lub więcej) sojonezu fit lub gęstego jogurtu sojowego
  • 2 łyżeczki (lub więcej) delikatnej musztardy
  • ½–1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej (dla aromatu bekonu)
  • czarna sól, czyli kala namak (dla jajecznego aromatu) – używamy jej jak zwykłej soli
  • sporo pieprzu

Wegańska fit sałatka ziemniaczana – WYKONANIE

  1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości, najlepiej na parze. Studzimy. Jeśli mają miękkie skórki, nie trzeba ich obierać.
  2. Pyry kroimy w grubą kostkę, ogórki w średnią kostkę, a cebulę drobno siekamy.
  3. Majonez lub jogurt mieszamy z musztardą, papryką wędzoną, solą i pieprzem. Następnie łączymy z koperkiem i pietruszką.
  4. Mieszamy sos z warzywami, próbujemy i ewentualnie bardziej doprawiamy.

Sałatkę podajemy schłodzoną.

Guten Appetit !

2 myśli na temat “Niemiecka sałatka ziemniaczana, wegański fit przepis

Dodaj komentarz