Wegański napój orzechowy z karobem a la cappuccino – zamiast kawy

Wegański napój orzechowy z karobem a la cappuccino – zamiast kawy

Nie jestem dobra w biciu piany, więc napiszę tylko krótko, że ten wegański napój orzechowy z karobem ma delikatną piankę, która robi się sama w procesie blendowania. Jest przepyszny i zdrowy, idealny dla dzieci zamiast kakao na niezdrowym mleku krowim. Świetny również dla osób, które planują odstawić kawę i potrzebują jakiegoś psychologicznego substytutu – według mnie karob to smakowe połączenie kakao i kawy. Bez cukru.

 

Napój orzechowy z karobem zamiast kawy – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 200 ml wody lub mleka roślinnego niesłodzonego (owsianego, sojowego, orkiszowego…)
  • 5–8 orzechów laskowych (lub migdałów czy nerkowców)
  • 2–4 daktyle dobrej jakości bez pestek
  • 1 czubata łyżeczka karobu lub ewentualnie kakao odtłuszczonego
  • szczypta cynamonu lub innej ulubionej przyprawy

 

Napój orzechowy z karobem zamiast kawy – WYKONANIE

  1. Do blendera o dużej mocy i niczym brzytwa ostrzach wrzucamy 6 orzechów, 3 daktyle, karob oraz cynamon i zalewamy letnią wodą lub mlekiem roślinnym.
  2. Blendujemy przez 30–60 sekund.

Napój może się nieco rozwarstwić po krótkim czasie, ale wtedy wystarczy zamieszać.

Bon appétit !

 

5 myśli na temat “Wegański napój orzechowy z karobem a la cappuccino – zamiast kawy

  1. Tylko do zmiksowania daktyli potrzeba turbo blendera. Mój nie daje kompletnie rady i zniechęca do eksperymentów. Najpierw nowy blender potem przyjemności 😛

    1. Ja kupiłam 500 g za 10 czy 12 zł, więc chyba jeszcze nie jest tak źle… Na długo starcza.

Dodaj komentarz