Wegański napój orzechowy z karobem a la cappuccino – zamiast kawy

Wegański napój orzechowy z karobem a la cappuccino – zamiast kawy

Nie jestem dobra w biciu piany, więc napiszę tylko krótko, że ten wegański napój orzechowy z karobem ma delikatną piankę, która robi się sama w procesie blendowania. Jest przepyszny i zdrowy, idealny dla dzieci zamiast kakao na niezdrowym mleku krowim. Polubią go również osoby, które planują ograniczyć kawę i potrzebują jakiegoś psychologicznego substytutu – według mnie karob to smakowe połączenie kakao i kawy (coś jak mokka). Bez cukru. Napój można podawać na zimno lub podgrzać.

 

Napój orzechowy z karobem zamiast kawy – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 200 ml wody lub mleka roślinnego niesłodzonego (owsianego, sojowego, orkiszowego…)
  • 5–8 orzechów laskowych lub migdałów czy nerkowców
  • 1–2 łyżeczki syropu daktylowego lub 1–3 daktyle dobrej jakości bez pestek
  • 1 czubata łyżeczka karobu lub ewentualnie kakao
  • szczypta cynamonu lub innej ulubionej przyprawy

 

Napój orzechowy z karobem zamiast kawy – WYKONANIE

  1. Do blendera o dużej mocy wlewamy letnią wodę lub mleko roślinne, 1,5 łyżeczki syropu daktylowego, wrzucamy 6 orzechów, karob oraz cynamon.
  2. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  3. Można ewentualnie podgrzać.

Napój może się nieco rozwarstwić po krótkim czasie, ale wtedy wystarczy zamieszać.

Bon appétit !

 

5 myśli na temat “Wegański napój orzechowy z karobem a la cappuccino – zamiast kawy

  1. Tylko do zmiksowania daktyli potrzeba turbo blendera. Mój nie daje kompletnie rady i zniechęca do eksperymentów. Najpierw nowy blender potem przyjemności 😛

    1. Ja kupiłam 500 g za 10 czy 12 zł, więc chyba jeszcze nie jest tak źle… Na długo starcza.

Dodaj komentarz