Fit deser z bananami, malinami, orzechami i kakao

Deser orzechowy z bananami, malinami i kakao

Trudno o szybszą słodką przekąskę niż ten smakowity, kremowy deser orzechowy z bananami i malinami – bez gotowania. Jeśli goście właśnie dzwonią, że już do Was jadą z niezapowiedzianą wizytą, bez problemu zdążycie wszystko blendować, a nawet wyskoczyć wcześniej na sekundę do osiedlowego sklepiku. A jeśli nie macie blendera, zdążycie pożyczyć od sąsiada, a za fatygę możecie dać mu ten przepis.

Więcej pomysłów na szybkie, wegańskie i zdrowe desery owocowe tutaj.

Deser orzechowy z bananami i malinami – SKŁADNIKI

2 porcje

Masa orzechowa

  • 2 dojrzałe banany
  • 6–8 daktyli dobrej jakości bez pestek lub kilka łyżeczek ksylitolu, ewentualnie cukru
  • ok. 30 orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 łyżeczki karobu lub kakao
  • kilka łyżek mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
  • 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
  • ½ łyżeczki cynamonu (niekoniecznie)

Masa owocowa

  • 1–2 garście dowolnych kwaśnych owoców: malin, truskawek, jeżyn, jagód, borówek, kiwi, ananasa… – mogą być rozmrożone
  • 1–2 duże daktyle bez pestek

Deser orzechowy z bananami i malinami – WYKONANIE

  1. Masa orzechowa: wszystkie składniki blendujemy na kremową masę. Konsystencja nie powinna być zbyt gęsta – regulujemy ją mlekiem. Słodkość podkręcamy daktylami.
  2. Masa owocowa: wszystko blendujemy.
  3. Masę owocową wylewamy na masę orzechową.

Desery najlepiej smakują schłodzone.

Bon appétit !

6 myśli na temat “Deser orzechowy z bananami, malinami i kakao

  1. Wygląda pysznie! Chyba się skuszę 😉 Proponuje spróbować zamiast mleka zwykłego dodać mleko czekoladowe, wtedy możemy ominąć kakao. Mleko czekoladowe jest genialne!

Dodaj komentarz