Wegański deser z bananami, malinami, orzechami i kakao - fit

Wegański deser z bananami, malinami, orzechami i kakao – fit

Trudno o szybszą słodką przekąskę niż ten smakowity kremowy deser z bananami, malinami i orzechami bez gotowania. Jeśli goście właśnie dzwonią, że już do Was jadą z niezapowiedzianą wizytą, bez problemu zdążycie wszystko blendować, a nawet wyskoczyć wcześniej na sekundę do osiedlowego sklepiku. A jeśli nie macie blendera, zdążycie pożyczyć od sąsiada, a za fatygę możecie dać mu ten przepis.

Więcej przepisów na szybkie wegańskie owocowe desery tutaj.

 

Deser z bananami, malinami i orzechami – SKŁADNIKI

2 porcje

Masa orzechowa

  • 2 dojrzałe banany
  • 6–8 daktyli dobrej jakości bez pestek lub kilka łyżeczek ksylitolu, ewentualnie cukru
  • ok. 30 orzechów laskowych lub migdałów
  • 4 łyżeczki karobu lub odtłuszczonego kakao
  • kilka łyżek mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
  • 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
  • szczypta cynamonu (niekoniecznie)

Masa owocowa

  • dowolne kwaśne owoce: maliny, truskawki, jeżyny, jagody, borówki, kiwi, ananas… – mogą być rozmrożone
  • 2 daktyle bez pestek

 

Deser z bananami, malinami i orzechami – WYKONANIE

  1. Masa orzechowa: wszystkie składniki blendujemy na kremową masę. Konsystencja nie powinna być zbyt gęsta – regulujemy ją mlekiem. Słodkość podkręcamy daktylami.
  2. Masa owocowa: wszystko blendujemy.
  3. Masę owocową wylewamy na masę orzechową.

Desery najlepiej smakują schłodzone.

Bon appétit !

 

6 myśli na temat “Wegański deser z bananami, malinami, orzechami i kakao – fit

  1. Wygląda pysznie! Chyba się skuszę 😉 Proponuje spróbować zamiast mleka zwykłego dodać mleko czekoladowe, wtedy możemy ominąć kakao. Mleko czekoladowe jest genialne!

Dodaj komentarz