falafel pieczony z buraka

FALAFEL pieczony z buraka – niskotłuszczowy, fit

Falafel pieczony z buraka to zdecydowanie nie jest przepis na „prawdziwego falafela”, ale za to jedyny ratunek dla tych, którzy zapomnieli namoczyć na noc nasiona. Tradycyjne, słynne kotlety z ciecierzycy nie mają w składzie buraków, nie używa się do nich cieciorki ugotowanej, a do tego smażone są w głębokim tłuszczu, który idzie w biodra jak strzała. Ale co tam, jak już zmieniać recepturę, to z jajami! Ale oczywiście nie należy aż tak dać się ponieść twórczości, żeby przypadkiem przerobić kotlety na ciastka czekoladowe…

Falafele buraczane w mojej przyspieszonej i prostej wersji są pyszne, miękkie i delikatne, a mimo to się nie rozpadają, no i wyglądają zabójczo (zdjęcie nie oddaje urody)! Ślinianki żadnego estety i smakosza kulinarnego nie pozostaną bierne na ich widok i aromat. W dodatku są niesamowicie zdrowe i dietetyczne, bo nie ma w nich ani kropli oleju. Świetne na gorąco i letnio, w domu i na wynos, smakowite nawet bez upieczenia…

Jeśli ktoś z Was dopiero teraz przypomniał sobie, że jednak nie lubi buraków, to tutaj jest przepis na falafele trochę mniej nietradycyjne 😉 – falafele z piekarnika.

 

Falafel pieczony z buraka – ok. 27 sztuk – SKŁADNIKI

  • 2 puszki ugotowanej ciecierzycy (480 g) – bez zalewy
  • 200 g ugotowanych lub upieczonych buraków (w niektórych sklepach można kupić już ugotowane)
  • 2 łyżki cebuli suszonej
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowy smak, a przy okazji zagęszczają masę)
  • 6 łyżek drobno poszatkowanej natki pietruszki  (lub pół na pół pietruszki i kolendry)
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 1/2–1 łyżeczka zmielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2–1 łyżeczki soli
  • pieprz

Zamiast kuminu, nasion kolendry, imbiru, cynamonu, kardamonu i gałki muszkatołowej można użyć kupnej mieszanki przypraw do falafeli.

 

Falafel pieczony z buraka – WYKONANIE

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
  2. Ciecierzycę bardzo dokładnie odsączamy z zalewy, nasiona powinny być prawie suche.
  3. Cieciorkę oraz buraki rozdrabniamy osobno w „maszynce do mielenia mięsa” (kilka dni temu zaprzyjaźniony mięsarianin, który je coraz więcej roślin, oddał mi swój sprzęt, więc wreszcie mogę poszaleć z falafelami).
  4. Z buraczanej papki odlewamy sok, dodajemy do niego 1 łyżkę zmielonego siemienia lnianego, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 5 min. Jeśli płynu będzie zbyt mało, siemię łączymy z całą papką.
  5. Zmieloną cieciorkę przekładamy do dużej miski, dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie łyżką, a następnie ręką. Próbujemy, czy mieszanka jest odpowiednio doprawiona, jeśli potrzeba dodajemy więcej przypraw.
  6. Z masy formujemy małe kulki i rozpłaszczamy je na kotlety o średnicy 4–5 cm.
  7. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 30 minut w zależności od wielkości falafeli.

Bon appétit !

falafel pieczony z buraka fit
Falafel pieczony z buraka – przed zapieczeniem

2 myśli na temat “FALAFEL pieczony z buraka – niskotłuszczowy, fit

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *