Czekoladowa owsianka z masłem orzechowym bez mleka krowiego

Czekoladowa OWSIANKA z masłem orzechowym bez mleka krowiego

Wypasiona owsianka w wersji deserowej – czekoladowa, a właściwie kakaowa (lub karobowa) z masłem orzechowym, daktylami i wuchtą innych smakowitych dodatków. Słodka propozycja na śniadanie dla niejadków i osób, które jeszcze nie przekonały się do owsianek. Przepis spodoba się też zapracowanym, bo nie wymaga gotowania, a jedynie zalania wrzątkiem płatków owsianych górskich. Czekoladowo-orzechowa owsianka świetnie smakuje również na zimno, dlatego polecam ją na wynos np. do pracy. Jest wegańska, a więc bez mleka krowiego, dzięki czemu nie zawiera laktozy i kazeiny, a jeśli ktoś sobie życzy, może być też bezglutenowa.

 

Czekoladowa owsianka z masłem orzechowym – SKŁADNIKI

1 porcja

  • 6–10 łyżek płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe)
  • 1 łyżka kakao lub karobu
  • dowolny słodzik: 1–3 łyżki syropu daktylowego, kilka daktyli bez pestek, 1–3 łyżki ksylitolu / erytrolu lub ewentualnie cukier
  • dowolne mleko roślinne niesłodzone (np. owsiane, które jest naturalnie lekko słodkie) lub woda
  • 1 łyżka masła orzechowego, najlepiej domowego, surowego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego – dla dziennej dawki omega-3

DODATKI

  • cynamon, kardamon, zmielona suszona skórka pomarańczowa, przyprawa do piernika…
  • dowolne owoce: pokrojony banan, borówki, maliny, truskawki, kiwi, owoce rozmrożone, rodzynki, suszona papaja itp.
  • dowolne orzechy

 

Czekoladowa owsianka z masłem orzechowym – WYKONANIE

  1. W misce umieszczamy płatki owsiane, kakao, 1–2 łyżki syropu daktylowego (lub kilka pokrojonych daktyli albo inny słodzik) i zalewamy zagotowanym mlekiem lub wodą tak, aby płyn sięgał 0,5–1 cm ponad suche składniki, mieszamy. Jeśli wolicie rzadszą konsystencję, możecie dodać więcej mleka. Przykrywamy wszystko talerzem i zostawiamy na 10 minut. Tradycjonaliści mogą oczywiście pogotować płatki przez kilka minut, ale wtedy trzeba do nich wlać nieco więcej płynu.
  2. Następnie owsiankę łączymy z masłem orzechowym, siemieniem lnianym i dowolnymi przyprawami.
  3. Podajemy z owocami i orzechami.

Bon appétit !

Wegańska, czekoladowa owsianka z masłem orzechowym bez mleka krowiego
Wegańska, czekoladowa (kakaowa) owsianka z masłem orzechowym i daktylami, bezglutenowa

2 myśli na temat “Czekoladowa OWSIANKA z masłem orzechowym bez mleka krowiego

    1. Tak, „wuchta” mnie zdradziła. 😉 Nie jestem rodowitą poznanianką, ale mieszkam tu od prawie dekady i baaaaardzo lubię to miasto.

Dodaj komentarz