Cytrynowy dressing z kolendrą do sałatki - bez oleju, wegański

Cytrynowy dressing z kolendrą do sałatki – bez oleju, wegański

Smakowity i orzeźwiający zielony dressing do sałatki, dzięki któremu pochłoniemy więcej warzyw, najlepiej tych najzdrowszych, czyli ciemnozielonolistnych. Nerkowce i fasola w roli zagęszczaczy sprawiają, że sos jest bardzo kremowy (o konsystencji gęstej śmietany), a jednocześnie dietetyczny. Dodatkowo nie zawiera oleju. Szybki i łatwy w przygotowaniu, można go dowolnie modyfikować.

Pasuje nie tylko do sałatek, ale również do kanapek, wrapów i innych dań.

 

Cytrynowy dressing z kolendrą do sałatki – SKŁADNIKI

na ok. 1 szklankę sosu

  • 1 szklanka liści i łodyżek kolendry (ok. ¾ doniczki lub pęczka) *
  • ¼ szklanki soku z limonki, cytryny lub octu ryżowego
  • ¼ szklanki soku z pomarańczy lub mandarynek
  • ¼ szklanki nerkowców **
  • ¹/4–¹/3 szklanki ugotowanej białej fasoli – może być ze słoika lub puszki (bez BPA) **/
  • 2–3 ząbki czosnku
  • kawałek papryczki chili (niekoniecznie)
  • 1 łyżka syropu klonowego (niekoniecznie)
  • sól, sporo pieprzu

* Pasują też bazylia, pietruszka, koperek…

** Można dodać mniej fasoli, a więcej nerkowców lub więcej fasoli, a mniej nerkowców. Fasola tylko zagęszcza, nie czuć jej smaku w dressingu.

 

Cytrynowy dressing z kolendrą do sałatki – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Nie zmienia koloru, nieco gęstnieje z czasem.

Bon appétit !

Wegański cytrynowy dressing z kolendrą do sałatki
Wegański cytrynowy dressing z kolendrą do sałatki

Dodaj komentarz