Ciastka z ciecierzycy fit

Ciastka z ciecierzycy fit – wegańskie, bez oleju i cukru

Bardzo prosty przepis na pyszne i zdrowe ciastka z ciecierzycy z pomarańczą i kakao. Niskotłuszczowe, bo bez oleju czy masła, słodzone tylko owocami. Mogą być bezglutenowe.

Cieciorka jest w ciastkach lekko wyczuwalna, ale na tym właśnie polega ich urok. Podobnie jest w przypadku moich ulubionych kakaowych herbatników gryczanych – gdyby nie zalatywały nieco gryką, tak bardzo by mi nie smakowały. A jeśli ktoś wręcz uwielbia smak i aromat cieciorki, może wyrzucić z przepisu mąkę towarzyszącą (posmak rozcieńczającą) i upiec ciacha tylko z mąki cieciorkowej. Ja jestem fanką obu wersji, ale na początek zawsze polecam spróbować ciastek mieszanych, żeby ustalić jaką ilość cieciorki w cieciorce jesteśmy w stanie zdzierżyć.

 

Ciastka z ciecierzycy fit – SKŁADNIKI

ok. 12 ciastek

  • 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 120 ml soku z pomarańczy (z ok. 1 dużej) – najlepiej świeżo wyciskanego i nieklarownego
  • 70 g mąki z ciecierzycy (można użyć 130 g mąki z cieciorki i pominąć pszenną)
  • 60 g mąki pszennej razowej (na pewno zmiksowane na mąkę płatki owsiane górskie bezglutenowe też będą ok)
  • 4 płaskie łyżki kakao, karobu lub pół na pół
  • skórka otarta z ½ pomarańczy (owoc najlepiej wcześniej umyć i przelać wrzątkiem)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

DODATKOWO (niekoniecznie)

  • dowolne pokrojone orzechy – można dodać je do ciasta lub posypać wierzch ciastek przed pieczeniem

 

Ciastka z ciecierzycy fit – WYKONANIE

  1. Daktyle, sok oraz skórkę z pomarańczy blendujemy na gładki mus.
  2. Mieszamy suche składniki, dodajemy je do musu i mieszamy dokładnie – masa powinna wyjść bardzo gęsta i klejąca.
  3. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką porcje ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, możemy też dłońmi uformować z niego kulki. Następnie każdą porcję po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą naczynia o szerokim płaskim spodzie rozpłaszczamy je na grubość ok. 1 cm. Papier odrywamy pod ostrym kątem (ciągnąc go nie do góry, ale w bok).
  4. Ciastka pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Bon appétit !

ciastka z ciecierzycy fit kakaowe
Ciastka z ciecierzycy fit – domowa produkcja

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *