Wegańskie placki z cukinii i koperku - fit przepis bez tłuszczu

Wegańskie placki z cukinii i koperku – fit przepis bez tłuszczu

Łatwy przepis na szybki i dietetyczny obiad – wegańskie pancakes na słono i ostro, a dokładniej placki z cukinią i koperkiem lub szczypiorem. Najzdrowiej usmażyć je bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Ze składnikami można dowolnie kombinować dodając różne przyprawy i zioła.

 

Wegańskie placki z cukinii fit – SKŁADNIKI

  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60 g mąki kukurydzianej (lub pszennej pełnoziarnistej)
  • 150–200 g startej na dużych oczkach cukinii ze skórką
  • 230 g mleka (napoju) owsianego
  • 2–3 łyżki posiekanego szczypioru, koperku lub pół na pół
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • sól, dużo pieprzu
  • chili (niekoniecznie)

DO PODANIA

  • posiekany szczypior lub koperek
  • naturalny jogurt sojowy
  • pestki dyni lub niesolone pistacje (niekoniecznie)

 

Wegańskie placki z cukinii fit – WYKONANIE

  1. W dużej misce mieszamy dokładnie mąki, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
  2. Dodajemy mleko owsiane – konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka.
  3. Wrzucamy startą cukinię i szczypior lub koperek, mieszamy dokładnie.
  4. Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron. Na początku smażenia patelnię można na krótko przykryć pokrywką, wtedy placki szybciej i równomierniej się upichcą.

Smacznego !

 

Dodaj komentarz