Wegańskie pierogi lub uszka z pieczarkami - razowe

Wegańskie pierogi lub uszka z pieczarkami – razowe, fit

Dziecinnie prosty przepis na wegańskie pierogi z pieczarkami w najzdrowszej wersji – z mąki pełnoziarnistej i bez dodatku oleju. Można podać je np. z dietetyczną usmażoną cebulą (przepis na samym dole) lub zaserwować w wigilijnym barszczu czerwonym – żeby uformować uszka wystarczy zlepić ze sobą rogi pierogów.

Pierogi można zamrozić.

Wegańskie pierogi lub uszka z pieczarkami - razowe, fit
Wegańskie fit pierogi lub uszka z pieczarkami przed ugotowaniem

Razowe wegańskie pierogi z pieczarkami – SKŁADNIKI

FARSZ

  • 1 duża cebula czerwona
  • 600 g pieczarek
  • sól, sporo pieprzu

CIASTO

  • 300 g mąki pszennej razowej
  • ok. 180 g wrzątku
  • sól

 

Razowe wegańskie pierogi z pieczarkami – WYKONANIE

FARSZ

  1. Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wlewamy kilka łyżek wody, a kiedy się ona zagotuje, wrzucamy bardzo drobno pokrojone cebulę oraz pieczarki i „smażymy” przez kilkadziesiąt minut na małym lub średnim ogniu do odparowania płynu. Pod koniec smażenia solimy i pieprzymy.
  2. Farsz studzimy.

CIASTO

  1. W misce mieszamy ze sobą wszystkie składniki, najpierw łyżką, a później ręcznie. Przekładamy ciasto na powierzchnię oprószoną mąką i wyrabiamy dokładnie.
  2. Masę przykrywamy miską i zostawiamy na 10 minut.
  3. Ciasto cienko rozwałkowujemy i za pomocą szklanki (używam takiej o średnicy 8,5 cm) wycinamy w nim koła.
  4. Lekko zwilżamy wodą brzegi ciasta, na środek nakładamy porcję farszu i zlepiamy brzegi.

Pierogi wrzucamy do dużej ilości osolonego wrzątku i gotujemy przez 1 minutę od wypłynięcia.

 

Jak przygotowuję zdrową i dietetyczną smażoną cebulę do pierogów lub uszek?

Zawsze robię to na oko. Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewam, wlewam kilka łyżek wody, a kiedy się zagotuje, wrzucam 1 lub więcej pokrojonych czerwonych cebul, dodaję 1–3 łyżeczki octu balsamicznego i co najmniej 1 łyżkę sosu sojowego o obniżonej zawartości soli. Smażę przez kilkanaście minut na małym ogniu mieszając. Co jakiś czas dolewam nieco wody.

Bon appétit !

 

5 myśli na temat “Wegańskie pierogi lub uszka z pieczarkami – razowe, fit

    1. Innej mąki w tym przepisie jeszcze nie testowałam, ale myślę, że raczej nie wyjdą. Chyba trzeba by było opracować nową recepturę.

  1. Jakiego octu balsamicznego używasz? Pytam, bo każdy, który kupowałam zawierał cukier…Poleć proszę jakiś o dobrym składzie, z góry dziękuję.

    1. Mała ilość cukru w takim occie nie zaszkodzi. Wiele octów barwi się karmelem. Ostatnio mój ulubiony to ocet balsamiczny z Modeny, ekologiczny, 250 ml, firmy Alce Nero. Do kupienia w Chacie Polskiej, ale pewna nie jestem. 🙂

Dodaj komentarz