Wegańskie pierniki świąteczne, 4 składniki, prosty przepis bez cukru

Wegańskie PIERNIKI świąteczne, 4 składniki, prosty przepis bez cukru

Śnieżynka naprawia paznokcie, bo skończyła już pakować prezenty, renifer Rudolf przygotowuje kondycję śmigając na orbitreku w rytmie „Jingle Bells”, a Święty Mikołaj właśnie odebrał sanie od mechanika. Czas pomyśleć o piernikach.

Przy opracowywaniu przepisu wzorowałam się na toruńskich Katarzynkach, dlatego te pyszne, zdrowe i ekspresowe wegańskie pierniki świąteczne są miękkie od razu (nie trzeba ich piec 3 tyg. przed Świętami) i nie muszą być cienkie. Bez jajek oraz bez cukru i bez miodu – ciastka słodzone są tylko daktylami. Wałek do ciasta też nie jest potrzebny.

Polecam też fit przepisy na podobnie łatwe, szybkie i pyszne pierniczki bezglutenowe oraz ciastka korzenne kakaowe.

Wegańskie pierniki świąteczne – SKŁADNIKI

18–20 fit ciastek

  • 150 g suszonych daktyli dobrej jakości bez pestek
  • 100 ml mleka owsianego niesłodzonego lub wody
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
  • 1 łyżka karobu lub kakao
  • 1–2 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru)
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia – można nie dodać, bo pierniki i tak mało wyrastają

DODATKOWO (na „lukier”, niekoniecznie)

  • zmielone na mąkę migdały bez skórki – smarujemy nimi ciastka przed upieczeniem

Wegańskie pierniki świąteczne – WYKONANIE

  1. Piernik rozgrzewamy do 180°C… tzn. … piekarnik.
  2. Daktyle blendujemy z mlekiem lub wodą na gładki mus.
  3. Łączymy suche składniki, dodajemy je do musu, wszystko mieszamy najpierw łyżką, a później ręcznie – masa wyjdzie bardzo gęsta.
  4. Dłońmi formujemy kulki średniej wielkości, układamy je na blasze wyłożonej pergaminem, każdą po kolei przykrywamy małym kawałkiem papieru do pieczenia i za pomocą naczynia o szerokim, płaskim spodzie rozpłaszczamy na grubość 1cm. Wykrawamy dowolne kształty. Z resztek ciasta robimy kolejne kulki.
  5. Pierniki pieczemy przez ok. 10 min.

Bon appétit !

Wegańskie pierniki świąteczne - szybki przepis
Domowe, wegańskie pierniki świąteczne – łatwy przepis

35 myśli na temat “Wegańskie PIERNIKI świąteczne, 4 składniki, prosty przepis bez cukru

  1. Upiekłam przed Świętami, chciałam sprawdzić czy są smaczne…., i są, do tego wyglądają wspaniale, rodzina się ucieszy. Na święta muszą być pierniczki!!! Dzięki za przepis.

      1. Zależy, co kto lubi. 😉 Pierniki z czasem twardnieją i tracą nieco na smaku, więc wydaje mi się, że lepiej nie przechowywać ich dłużej niż przez 5 dni. U mnie zawsze znikają do 3 dni, dlatego trudno mi powiedzieć, co później się z nimi dzieje… Myślę, że można je zamrozić.

      1. Nie robiłam tych pierników na ksylitolu, także nie mogę doradzić. Warto dodać daktyle, bo one zapewniają też odpowiednią konsystencję.

  2. Genialne! Właśnie tego szukałam! hahah.. już miałam napisać że piernik Ci się wkradł zamiast piekarnika. Hmm.. zastanawia mnie jeszcze jedna kwestia. Jak nadziać te pierniczki bo najbardziej lubię takie z marmoladą w środku.

    1. Dzięki! 🙂 Z nadzianiem może być problem, bo ciasto jest bardzo zbite. Już chyba lepiej po prostu jeść je posmarowane marmoladą.

    1. Akurat te pierniki należy traktować jak zwykłe ciastka, czyli przechowywać w zamkniętym pojemniku i najlepiej zjeść w ciągu kilku dni, bo z czasem twardnieją.

    1. Myślę, że można, ale wtedy pierniki będą mniej słodkie. Chociaż mogą mieć ciekawy smak, muszę kiedyś spróbować takie zrobić, bo pomysł jest fajny. 🙂

      1. Dziękuję za odpowiedź 🙂 na dniach będę robić na próbę- jestem niesamowicie ciekawa efektu 🙂

  3. Smaczne, mieciutkie, ale ja doslodzilam miodem. Nie chciało mi się wykrawac, więc po prostu upieklam splaszczone kulki, po upieczeniu posypałam cukrem pudrem. Lubię słodkie:)

  4. Nam wyszły totalnie gumowe 🙁 domyślasz się do mogło być przyczyną? Czy nie trzeba dodać jakiegoś oleju?

    1. Trudno powiedzieć, może to być nawet wina piekarnika. Olej jest niepotrzebny, ja do ciastek nigdy go nie dodaję.

  5. Czy ciasto można mrozić lub przechowywać w lodówce? Chcę przygotować ciasto wcześniej, a piec dzień później (po przetransportowaniu do innego miasta).

  6. Wszystko fajnie, ale blendowanie daktyli z mlekiem dramat, mam je na ścianie we włosach i sama nawet nie wiem jeszcze gdzie

    1. Zwykła mąka orkiszowa jak najbardziej się sprawdzi, ale co do żytniej, to nie wiem, bo pierników z niej nigdy nie piekłam.

Dodaj komentarz