Fit pancakes wegańskie, przepis bez jajek i mleka

Fit PANCAKES wegańskie, przepis bez jajek i mleka

Prosty przepis na lekkie i puszyste wegańskie pancakes, które nie dają po sobie łatwo poznać, że są bez jajek i mleka, a do tego pełnoziarniste. Tak samo pyszne jak tradycyjne, dlatego według mnie nie ma sensu sypać do nich jałowej odżywczo białej mąki. Poza tym pankejki pełnoziarniste wyglądają na apetyczniej przyrumienione, bo są z natury brązowe. Ale jeśli jesteście nierozerwalnie przywiązani do zwykłej mąki, to oczywiście w tej recepturze ona też się sprawdzi.

Amerykańskie pancakes w wersji fit mają jeszcze tę zaletę, że nie zawierają w składzie oleju, a do tego bez problemu można je smażyć na suchej patelni. A więc możemy delektować się nimi nawet codziennie bez obaw, że zaczniemy wyglądać jak amerykańskie donuts!

Nie ma jednego idealnego przepisu na pancakes. Wcale nie jest powiedziane, że im grubsze, tym lepsze, ale jeśli lubicie szczególnie napompowane, użyjcie mniej mleka roślinnego, ale wtedy wydłuży się czas smażenia.

Wegańskie pancakes podajemy np. z syropem daktylowym, kremem wegańska nutella z daktyli czy błyskawicznym musem owocowym według przepisu poniżej.

Fanom placków drożdżowych polecam spróbować prostych marokańskich baghrir.

Wegańskie fit pancakes – SKŁADNIKI i WYKONANIE

ok. 9 pankejków

  • 130 g (niecały kubek) mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) – polecam orkiszową i inne stare odmiany pszenicy
  • 190–200 g mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane czy ryżowe
  • ok. 2 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu lub inne ulubione przyprawy

Zamiast proszku do pieczenia można dodać ½ łyżeczki sody oczyszczonej i 1–2 łyżki octu ryżowego lub innego.


  1. Mieszamy dokładnie suche składniki.
  2. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy, najlepiej przy użyciu miksera.
  3. Na dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką nalewamy dość małe porcje ciasta i smażymy bez tłuszczu przez ponad minutę z każdej strony na średnim lub małym ogniu. Na powierzchni placków będą pojawiać się dziurki, ale to normalne. Czas smażenie zależy od ilości mleka w cieście.

Błyskawiczny mus owocowy – SKŁADNIKI i WYKONANIE

  • 60 g  jagód świeżych lub rozmrożonych
  • 60 g  truskawek świeżych lub rozmrożonych
  • 4 daktyle suszone bez pestek
  • 1 łyżeczka–1 łyżka karobu lub kakao (niekoniecznie)
  • ok. 2–3 łyżki wody lub dowolnego soku

Wszystko blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dolewamy więcej wody. Mus odstawiamy na kilka minut do zgęstnienia.

Smacznego !

17 myśli na temat “Fit PANCAKES wegańskie, przepis bez jajek i mleka

  1. Mąkę zamieniłem na ryżową. Też się udało. W przeciwieństwie do miksu kukurydziana/ryżowa/kokosowa w proporcjach 30/50/50.

  2. Najsmaczniejsze jakie do tej pory próbowałam. Bardzo proste, szybkie, są puszyste i słodkie (dodałam 4 łyżki ksylitolu), następnym razem zejdę do 3 łyżek. W wolne dni od pracy będą razem z kawą moim śniadaniem (zamiast croissanta).

  3. Bardzo dobre. Zrobiłem z mąki białej i razowej. A jaka mąka będzie najlepsza do wersji bezglutenowej? Moja dziewczyna nie może go jeść.

    1. Te placki są najlepsze! Już cała moja rodzina je robi (a to nie weganie), bo są najprostsze. Polecam wszystkim 😀

  4. Wyglądają przepysznie, a jak smakują… niebo w gębie. Wczoraj zrobiłam i rozeszły się w ciągu kilku minut. Wśród pancakes – mój absolutny numer jeden.

    Niezwykle szybkie w przygotowaniu, bardzo słodkie (uwielbiam!) i mega puszyste. Wcześniej próbowałam wielu innych przepisów, ale wychodziły mocno klapnięte – w tym przypadku było inaczej. Dzięki 🙂

      1. Potwierdzam, ja też przetestowałam już sporo różnych przepisów blogowych i te są zdecydowanie najlepsze, wręcz idealne.

  5. Właśnie wypróbowałam przepis i wyszły mega smaczne! Smakowało nawet mamie. To chyba najprostszy przepis na pancakes dla osoby chwilowo pozbawionej bananów 😀 Mniam!

  6. Pytanko: czy daktyle w musie owocowym mają jakąś inną funkcję poza słodziwem, czy można je pominąć bez szkody dla np. konsystencji?

  7. Bardzo dziękuję za przepis – wyszły super! Wraz z powidełkami śliwkowymi na wierzchu była uczta przy niedzielnej kawce.

Dodaj komentarz