Wegańskie muffiny z jabłkami i cynamonem - fit, bez cukru

Wegańskie muffiny z jabłkami i cynamonem – fit, bez cukru

Moje ulubione wegańskie muffiny z jabłkami pachną cynamonem, imbirem, goździkami i kardamonem. Ten prosty i szybki przepis dedykuję wszystkim nowoczesnym i zabieganym babeczkom oraz męskim ciachom, którym nie chce się liczyć kalorii. Muffiny są pyszne, wilgotne, zdrowe i dietetyczne – pełnoziarniste, bez cukru, jajek, mleka krowiego oraz bez dodatku tłuszczu. Idealne!

Wegańskie muffiny z jabłkami fit – SKŁADNIKI

8–10 muffinów

  • 280 g mąki pszennej razowej
  • 100–120 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 160 g mleka (napoju) owsianego – jeśli jabłka będą mało soczyste, trzeba będzie dodać trochę więcej
  • 190 g jabłka ze skórką
  • 190 g jabłka obranego i startego na największych oczkach

W sumie potrzebne będą ok. 2 duże słodko-kwaśne jabłka, najlepiej odmiany Szara Reneta lub Boskoop.

PRZYPRAWY

  • 3/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/2 łyżeczki kardamonu

Zamiast nich można użyć gotowej mieszanki przypraw do szarlotki lub nawet tylko cynamonu.

Wegańskie muffiny z jabłkami fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, ksylitol, sodę oraz przyprawy.
  3. Jabłko ze skórką blendujemy ze 100 g mleka na gładki mus i dodajemy go do suchych składników.
  4. Stopniowo wlewamy pozostałe mleko i mieszamy bardzo dokładnie. Ciasto powinno wyjść gęste. Na koniec dodajemy starte jabłko.
  5. Masę przekładamy do foremek (najlepiej silikonowych) i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.

Smacznego!

Dodaj komentarz