wegańskie ciasto migdałowe z pomarańczą

Wegańskie ciasto migdałowe z pomarańczą – bez cukru, fit

Prosty, niesamowicie smakowity i aromatyczny, a przy tym całkiem zdrowy wypiek. Naprawdę trudno uwierzyć, że to ciasto migdałowe jest bez cukru, jajek oraz tłuszczu w postaci masła czy oleju. W internecie można znaleźć coraz więcej takich sprytnych przepisów na wegańskie, szybkie i jednocześnie dietetyczne pyszności, dzięki którym możemy pozbyć się aż trzech rodzajów wyrzutów sumienia – że szkodzimy zwierzętom, tracimy czas przy garach i rujnujemy swoją figurę. 🙂

Polecam też inny genialny w swojej prostocie przepis na dietetyczne, pyszne i szybkie wegańskie brownie.

Wegańskie ciasto migdałowe – SKŁADNIKI

6 porcji

  • 70 g migdałów ze skórką (polecam ekologiczne)
  • 210 g mąki pszennej razowej drobno mielonej – może być orkiszowa
  • 150 g ksylitolu (fińskiego) lub ewentualnie cukru
  • ok. 110 g mleka owsianego niesłodzonego – może być inne mleko roślinne, ale owsiane pasuje idealnie, bo jest naturalnie lekko słodkie
  • 100 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • skórka otarta z 1 małej pomarańczy, najlepiej ekologicznej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wegańskie ciasto migdałowe – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Migdały blendujemy na mąkę.
  3. W dużej misce mieszamy dokładnie mleko, ksylitol oraz sok i skórkę z pomarańczy.
  4. Do miski z płynem przesiewamy przez gęste sito mąkę oraz sodę oczyszczoną, dodajemy zmielone migdały i dokładnie mieszamy.
  5. Masę wlewamy do małej formy o średnicy 18–20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu możemy ułożyć cienkie półplasterki pomarańczy (one są tylko do dekoracji, bo po upieczeniu robią się twarde i niezbyt zjadliwe – możemy je pominąć) i pieczemy przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

Ciasto kroimy dopiero po wystudzeniu.

Bon appétit !

Wegańskie ciasto migdałowe
Wegańskie ciasto migdałowe – bez cukru, masła, oleju, jajek i wyrzutów sumienia

7 myśli na temat “Wegańskie ciasto migdałowe z pomarańczą – bez cukru, fit

Dodaj komentarz