Wegański ser mozzarella z nerkowców, łatwy przepis bez agaru

Wegański ser MOZZARELLA z nerkowców, łatwy, bez agaru

To chyba najłatwiejszy w całym internecie przepis na wegański ser do krojenia – bez agaru, wystarczy tylko zblendować kilka składników, krótko podsmażyć i schłodzić. Konsystencją najbardziej przypomina mozzarellę.

Recepturę sera możemy urozmaicać na setki sposobów za każdym razem dodając inne zioła i przyprawy, np. kurkumę, wędzoną paprykę, czarnuszkę, bazylię, zioła prowansalskie, grubo zmielony czarny pieprz, kolorowy pieprz czy płatki chili. Polecam poeksperymentować też z kształtami mozzarelli. W ten sposób dzięki jednemu dziecinnie prostemu przepisowi możemy stworzyć domową wegańską deskę serów, na którą rzucą się nie tylko weganie i osoby nietolerujące laktozy i kazeiny.

Bezmleczna mozzarella jest naprawdę przepyszna, baaaardzo serowa, kremowa i nie można się od niej oderwać. To ostatnie byłoby jej zaletą, gdyby nie fakt, że jest tłusta, jak wszystkie wegańskie orzechowe sery. A więc tym razem wyjątkowo nie jest to przepis dietetyczny. Chociaż mogło być dużo gorzej, bo niektóre podobne internetowe receptury mają w składzie jeszcze olej kokosowy, a to dopiero atomowa bomba kaloryczna!

Wegański ser mozzarella z nerkowców – SKŁADNIKI

2–3 małe sery

  • 150 g nerkowców
  • ok. 270 g wody – ilość w zależności od ulubionej konsystencji
  • 15 g płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
  • 50 g mąki ziemniaczanej / skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • biały pieprz
  • sól
  • ¼ łyżeczki (lub więcej) nasion kminku – niekoniecznie

DO OBTOCZENIA (niekoniecznie)

  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • płatki drożdżowe

Wegański ser mozzarella z nerkowców – WYKONANIE

  1. Nerkowce blendujemy z wodą na gładki płyn.
  2. Dodajemy pozostałe składniki poza kminkiem i ponownie dokładnie blendujemy.
  3. Masę wlewamy na patelnię z nieprzywierającą powłoką, posypujemy kminkiem i smażymy przez kilka minut na średnim lub małym ogniu ciągle mieszając, aż ser mocno zgęstnieje.
  4. Mozzarellę przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aż całkiem wystygnie.
  5. Wyjmujemy ją z pojemników i obtaczamy w ziołach i przyprawach.

W najprostszej i najszybszej wersji wystarczy tylko usmażyć ser, na patelni uformować 2 lub 3 kulki, nie obtaczać ich i na talerzu wstawić do lodówki na 30 minut.

Buon appetito!

11 myśli na temat “Wegański ser MOZZARELLA z nerkowców, łatwy, bez agaru

  1. A czy te nerkowce mają być namoczone, czy można je tak z marszu blendować?
    Jeśli można od razu, to ja dzisiaj po pracy lecę do sklepu i robię wersję z czarnuszką <3

    Dziękuję za ten ratujący czas i życie przepis! 🙂

    1. Właśnie nerkowców nie trzeba moczyć, dlatego te serki są takie szybkie. Tylko przepis wymaga dość dobrego blendera, bo masa musi być zupełnie gładka.

        1. Większość przepisów na moim blogu jest niskotłuszczowa, ale są wyjątki – m.in. ten serek. Faktycznie jest bardzo tłusty, polecam go na specjalne okazje. 😉

    2. Mam pytanie, jestem uczulona na nerkowce i orzechy, czy mogę zamienić je na coś innego .Pozdrawiam . Super przepisy

  2. Zrobiłam wczoraj, zachowując wszystkie proporcje i robiąc dokładnie wszystko zgodnie z przepisem. Wyszły śliczne, wyglądały naprawdę zachęcająco, ale w smaku…. takie gumowo-bezsmakowe… no na pewno nie można tego nazwać odpowiednikiem mozarelli. Nawet pomimo płatków drożdżowych, nie udało się uzyskać choćby namiastki serowego posmaku. Może warto dodać trochę kefiru wodnego? Będę próbować. Ale dziękuję za przepis 🙂

    1. Smak to kwestia bardzo indywidualna, ja te serki uwielbiam. Poza tym właściwie wszystkie wegańskie, domowe „sery” na orzechach smakują podobnie do tych. Może dodaj więcej swoich ulubionych przypraw?

Dodaj komentarz