Wegański ser mozzarella z nerkowców, łatwy przepis bez agaru

Wegański ser MOZZARELLA z nerkowców, łatwy przepis bez agaru

To chyba najłatwiejszy w całym internecie przepis na wegański ser do krojenia – bez agaru, wystarczy tylko zblendować kilka składników, krótko podsmażyć i schłodzić. Konsystencją najbardziej przypomina mozzarellę. Recepturę sera możemy urozmaicać na setki sposobów za każdym razem dodając inne zioła i przyprawy, np. kurkumę, wędzoną paprykę, czarnuszkę, bazylię, zioła prowansalskie, grubo zmielony czarny pieprz, kolorowy pieprz czy płatki chili. Polecam poeksperymentować też z kształtami mozzarelli. W ten sposób dzięki jednemu dziecinnie prostemu przepisowi możemy stworzyć domową wegańską deskę serów, na którą rzucą się nie tylko weganie i osoby nietolerujące laktozy i kazeiny.

Bezmleczna mozzarella jest naprawdę przepyszna, baaaardzo serowa, kremowa i nie można się od niej oderwać. To ostatnie byłoby jej zaletą, gdyby nie fakt, że jest tłusta, jak wszystkie wegańskie orzechowe sery. A więc tym razem wyjątkowo nie jest to przepis dietetyczny. Chociaż mogło być dużo gorzej, bo niektóre podobne internetowe receptury mają w składzie jeszcze olej kokosowy, a to dopiero atomowa bomba kaloryczna!

 

Wegański ser mozzarella z nerkowców – SKŁADNIKI

2–3 małe sery

  • 150 g nerkowców (polecam ekologiczne)
  • ok. 270 g wody – ilość w zależności od ulubionej konsystencji
  • 15 g płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
  • 50 g mąki ziemniaczanej / skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • ½ łyżeczki suszonego czosnku
  • biały pieprz
  • sól
  • ¼ łyżeczki (lub więcej) nasion kminku – niekoniecznie

DO OBTOCZENIA (niekoniecznie)

  • suszony czosnek niedźwiedzi
  • płatki drożdżowe

 

Wegański ser mozzarella z nerkowców – WYKONANIE

  1. Nerkowce blendujemy z wodą na gładki płyn.
  2. Dodajemy pozostałe składniki poza kminkiem i ponownie dokładnie blendujemy.
  3. Masę wlewamy na patelnię z nieprzywierającą powłoką, posypujemy kminkiem i smażymy przez kilka minut na średnim lub małym ogniu ciągle mieszając, aż ser mocno zgęstnieje.
  4. Mozzarellę przekładamy do miseczek i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, aż całkiem wystygnie.
  5. Wyjmujemy ją z pojemników i obtaczamy w ziołach i przyprawach.

W najprostszej i najszybszej wersji wystarczy tylko usmażyć ser, na patelni uformować 2 lub 3 kulki, nie obtaczać ich i na talerzu wstawić do lodówki na 30 minut.

Buon appetito!

 

4 myśli na temat “Wegański ser MOZZARELLA z nerkowców, łatwy przepis bez agaru

  1. A czy te nerkowce mają być namoczone, czy można je tak z marszu blendować?
    Jeśli można od razu, to ja dzisiaj po pracy lecę do sklepu i robię wersję z czarnuszką <3

    Dziękuję za ten ratujący czas i życie przepis! 🙂

    1. Właśnie nerkowców nie trzeba moczyć, dlatego te serki są takie szybkie. 🙂 Tylko przepis wymaga dość dobrego blendera, bo masa musi być zupełnie gładka.

Dodaj komentarz