Pasztet z soczewicy lub grochu - wegański przepis fit

PASZTET z soczewicy lub grochu – wegański przepis fit

Ten oto wegański pasztet z soczewicy to najnowsza specjalność mojej Mamy weganki – inspiracją był dla niej ten przepis. W testach na wielbicielach tradycyjnych pasztetów otrzymał najwyższe noty za smak i aromat, konsystencję, wygląd oraz lekkostrawność, ponieważ nie zawiera oleju i innych „złych” ingrediencji. Samo zdrowie, a do tego jest pyszny, baaardzo kremowy i delikatny. Jeść nie umierać!

Wegański pasztet z soczewicy lub grochu – SKŁADNIKI

  • 1 szklanka grochu łuskanego (połówki) lub soczewicy czerwonej
  • 2 cebule białe lub czerwone
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dodają smaku umami)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Wegański pasztet z soczewicy lub grochu – WYKONANIE

  1. Soczewicę lub groch płuczemy. Groch zalewamy 2 szklankami wrzącej wody, a soczewicę 1,5 szklanki, dodajemy listek laurowy oraz sól i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 20–25 minut bez mieszania w przypadku grochu i 15 minut w przypadku soczewicy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Nie odcedzamy, ponieważ nasiona wchłoną całą wodę.
  2. Cebulę siekamy, a marchewkę i seler ścieramy na grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na 2 łyżeczkach wody na patelni z nieprzywierającą powłoką, dodajemy marchew oraz seler i dusimy pod przykryciem 10 minut.
  3. Z ugotowanego grochu usuwamy listki laurowe. Dodajemy do niego warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie, a następnie blendujemy na dość gładką masę.
  4. Nasz przyszły pasztet przekładamy do formy (o wymiarach ok. 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rysujemy widelcem dowolny wzór i pieczemy w 180°C przez 45–60 minut, aż będzie z wierzchu przyrumieniony.

Pasztet należy kroić dopiero po wystudzeniu, chyba że nie możemy oprzeć się pokusie.

Pyszny z domowym pieczywem, np. bagietkami pełnoziarnistymi lub bułkami pełnoziarnistymi w 20 min. oraz najszybszym sosem BBQ.

Bon appétit !

23 myśli na temat “PASZTET z soczewicy lub grochu – wegański przepis fit

  1. Zraziłam się do pasztetów, ale może zaryzykuje i zrobię wersje z grochem. Nigdy mi nie smakowały, a, te zrobione przez kogoś owszem.

  2. Próbowałem – polecam. Za każdym razem był minimalnie inny bo robiłem „na oko” i trochę eksperymentowałem z dodatkami (np. polecam dodać kilka małych ogóreczków chili). Efekt: nie zagrzał miejsca w lodówce ani razu!

    1. Ten pasztet jest bardzo łatwy do modyfikacji właśnie, ja za każdym razem zmieniam przyprawy i dzięki temu jeszcze mi się nie znudził.

  3. zrobiłam bez płatków drożdżowych; wyszedł super. naprawdę łatwo się robi a najważniejsze, że smaczny.

    1. Nie wiem, czy odpowiedź będzie jeszcze potrzebna, ale ja mroziłam ten pasztet i był dalej smaczny po wyjęciu z zamrażarki.

  4. Czy seler moge zamienic na korzen pietruszki, czy wyjdzie wtedy mdle? Czy cebula moze byc czerwona? To bedzie moj pierwszy wege pasztet, nie chce go zepsuc:))) Ma Pani swietne przepisy!

    1. Dziękuję! 🙂 Myślę, że korzeń pietruszki będzie OK, a cebula jak najbardziej może być czerwona.

  5. Czy groch polowki trzeba namoczyc wczesniej, mam taki firmy Sante i jest napisane zeby moczyc 12 godzin i potem gotowac 25 min, hm… wydaje mi sie on twardy w paczce. Nigdy go nie gotowalam, czy namoczyc go i potem zalac 2 szklankami goracej wody czyli tak jak w przepisie czy nie moczyc. Haha smieszna jestem, ale ja dopiero zaczynam z weganizmem. Ostatnio to ja tez pytalam Pania o te pietruszke ale robilam pasztet z soczewica i wyszedl baaaardzo smakowity, a teraz chce zrobic z grochem. Bardzo bede wdzieczna za odpowiedz 😉

    1. To bardzo dobre pytanie, na pewno nie jest śmieszne. 🙂 Faktycznie, teoretycznie wszystkie strączki poza soczewicą powinno się moczyć, ale w przypadku tego pasztetu robię wyjątek i grochu nie moczę.

  6. Jak duży ma być ten kawałek selera ? Bywają selery wielkością przypominające główkę kapusty, a bywają jak średnie jabłko. Pierwszy raz robię wegański pasztet i bardzo mi zależy by go nie zepsuć.

    1. Kawałek średniego selera. Jego wielkość nie ma zbyt dużego znaczenia, pasztet wyjdzie z mniejszym i większym kawałkiem. 🙂

  7. Nawet nie wiesz jak dobrze mi zrobiłaś tym pasztetem!<3 Tego właśnie szukałam, zrobiłam wersję z grochem, po nocy w lodówce smakuje jak kombo tradycyjnego pasztetu mojej mamy z pasztetem mojej babci! Gratuluję sukcesu smakowego! Pozdrawiam i dziękuję!

    1. Po upieczeniu mój pasztet z grochem wyglądał jakby był w środku niedopieczony. Trzymałam go dłużej w piekarniku? Czy komuś taki wyszedł?

    2. Ten pasztet jest genialny w smaku, robiłam z grochu, bije na głowę tradycyjne pasztety, dziękuję za Pani przepisy

Dodaj komentarz