Wegański makowiec fit bez spodu - prosty przepis bez cukru

Wegański MAKOWIEC fit bez spodu – prosty przepis bez cukru

Bardzo prosty przepis na przepyszny wegański makowiec bez spodu. Tak naprawdę, to spód, środek i wierzch w jednym. 😉 W tym cieście nie ma masła czy oleju, mak jest już wystarczająco kaloryczny – zawiera aż 41% tłuszczu. Mimo że odchudziłam ciacho, to i tak jest to jedna z nielicznych nieniskotłuszczowych receptur na moim blogu. 😛

Jeśli chcecie, aby makowiec był jeszcze bardziej fit, możecie użyć np. tylko 150 g maku, a resztę zastąpić mąką pszenną pełnoziarnistą.

Wegański makowiec fit bez spodu – SKŁADNIKI

8–10 porcji

  • 200 g suchego maku
  • 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
  • 150 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 100 ml soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
  • 200 ml mleka owsianego niesłodzonego
  • skórka otarta z małej pomarańczy
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki rodzynek

NA WIERZCH

  • płatki migdałowe

Wegański makowiec fit bez spodu – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Mak mielimy w blenderze na tyle, na ile pozwoli nasz sprzęt.
  3. W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol i sodę. Dodajemy mak i ponownie łączymy, grudki maku najlepiej rozbić ręcznie. Wlewamy sok oraz mleko i mieszamy, najlepiej za pomocą miksera – ciasto wyjdzie bardzo gęste. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczy i rodzynki.
  4. Masę wlewamy do formy o średnicy ok. 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

6 myśli na temat “Wegański MAKOWIEC fit bez spodu – prosty przepis bez cukru

    1. Tak, maku nie namaczamy, ten przepis wymaga właśnie suchego maku. Nie wiem, czy maszynka do mięsa zmieli suchy mak…

Dodaj komentarz