Wegański majonez light z awokado i ziemniaka

Wegański MAJONEZ light z awokado i ziemniaka

Drugi na moim blogu – po sojonezie fit – wegański majonez light bez oleju, ale tym razem w odcieniu delikatnej zieleni. Robiłam już wcześniej majonez z samego ziemniaka, ale jego konsystencja oraz smak mnie nie przekonały, z kolei majonez tylko z awokado jest dla mnie zbyt tłusty, przez co moje ślinianki odmawiają współpracy. Ale dzięki połączeniu obu tych składników powstał naprawdę świetny przepis! Smarowidło jest pyszne, ma odpowiednio majonezową konsystencję, a w dodatku jest zdrowe i niskotłuszczowe. Wreszcie możemy obżerać się majonezem chudnąc jednocześnie!

Niestety, majonezy na bazie awokado nie są takie piękne przez długi czas, po kilku godzinach ich kolor przechodzi w płowo-kasztanowo-cynamonowo-ziemisto-żółty, czyli khaki. Ale możemy opóźnić nieco ten proces wtykając w sos pestkę awokado. Wygląda to dziwnie, ale działa. Na tym polu wygrywa sojonez, który przez całe swoje sojowe życie kroczy w bieli. Z kolei majonez z awokado i ziemniaka w mniejszym stopniu odchudza portfel.

Z poniższego przepisu wychodzi naprawdę spora porcja sosu, dla 2 osób spokojnie wystarczy połowa.

Wegański majonez light z awokado – SKŁADNIKI

  • 100 g ugotowanego ziemniaka bez skórki – gotuję na parze w mundurze i obieram
  • 100 g dojrzałego awokado – musi być miękkie
  • 3 łyżeczki łagodnej musztardy
  • 5 łyżeczek octu ryżowego lub soku z cytryny – ja dodaję pół na pół
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – niekoniecznie, ale warto
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki lub więcej pieprzu białego, ewentualnie czarnego
  • ½ łyżeczki lub więcej czarnej soli, czyli kala namak (dla jajecznego aromatu) – ten aromat jest dość ulotny, dlatego można dodać jeszcze trochę soli tuż przed podaniem majonezu
  • 200–330 ml mleka owsianego niesłodzonego – ilość płynu zależy od konsystencji, która nam odpowiada, ja dodałam 300 ml. Inne mleka roślinne według mnie tu nie pasują

Wegański majonez light z awokado – WYKONANIE

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę.

Przechowujemy w lodówce przez kilka dni.

Bon appétit !

Dodaj komentarz