Wegański chłodnik litewski fit - z botwiny, z tofu "jajecznym"

Wegański chłodnik litewski fit – z botwiny, z tofu „jajecznym”

Tradycyjny – jeśli w ogóle można tak nazwać wersję wegańską – lekki chłodnik litewski na botwince i roślinnym jogurcie bez laktozy. Co prawda również bez jajka, ale za to z tofu o smaku jajka (usmażonym bez tłuszczu). Przepis szybki, prosty i dietetyczny, idealny na upalne dni.

Wegański chłodnik litewski fit – SKŁADNIKI

4–5 porcji

  • 1 pęczek botwiny (4 większe buraczki z liśćmi)
  • 1 litr bulionu warzywnego (klasycznego / z resztek – eko) lub wody
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 ml jogurtu sojowego naturalnego (np. z Kauflandu)
  • 2 średnie ogórki gruntowe
  • ½ pęczka rzodkiewek
  • 4–5 łyżek soku z cytryny lub octu balsamicznego
  • garść posiekanego szczypioru
  • garść posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Wegański chłodnik litewski fit – WYKONANIE

  1. Botwinkę dokładnie myjemy, buraczki obieramy i kroimy w drobną kostkę, łodyżki w słupki, a liście w paski. Do garnka wlewamy bulion lub wodę, dodajemy zmiażdżony czosnek, buraki oraz łodyżki, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 10 minut. Następnie wrzucamy liście, lekko solimy i gotujemy jeszcze przez 5–10 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
  2. Do zupy dodajemy jogurt, drobno pokrojone ogórki ze skórką, drobno pokrojoną rzodkiewkę oraz szczypior i koperek. Doprawiamy octem balsamicznym lub sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Schładzamy.
  3. Chłodnik podajemy z tofu „jajecznym”.

Dietetyczne tofu „jajeczne”

  • 1 kostka tofu naturalnego
  • czarna sól, czyli kala namak (dla jajecznego aromatu)
  • pieprz

Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy, wrzucamy tofu pokrojone w kostkę, solimy, pieprzymy i na małym ogniu smażymy kostki z każdej strony.

Smacznego!

Jedna myśl na temat “Wegański chłodnik litewski fit – z botwiny, z tofu „jajecznym”

Dodaj komentarz