Wegański barszcz ukraiński z fasolą i ziemniakami, dietetyczny

Wegański barszcz ukraiński z fasolą i ziemniakami, dietetyczny

Jak na niedzielnym obiadku u babci weganki. Gęsty i pożywny barszcz ukraiński z czerwoną lub białą fasolą, ziemniakami i grzybami. Prosty przepis w wersji dietetycznej, czyli bez mięsa i śmietany, ale za to na aromatycznym bulionie warzywnym i lekko zabielony mlekiem roślinnym. Składników tym razem całkiem sporo, ale czasem trzeba konkretnie nawrzucać do kotła.

Jeśli nie przepadacie za zwykłą fasolą, użyjcie fasolki szparagowej.

 

Wegański barszcz ukraiński – SKŁADNIKI

  • 2,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 duża marchew
  • 5 dużych kapeluszy grzybów suszonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–5 średnich buraków (ok. 700 g)
  • ¼ świeżej małej kapusty (ok. 300 g)
  • 4–5 średnich ziemniaków
  • ok. 70 g koncentratu barszczu czerwonego
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego
  • 300–400 g ugotowanej białej lub czerwonej fasoli
  • ½–1 szklanka mleka owsianego – do zabielenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie)
  • sól, pieprz

 

Wegański barszcz ukraiński – WYKONANIE

  1. Zagotowujemy bulion, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchew pokrojoną w półplasterki, połamane kapelusze grzybów (nie trzeba ich wcześniej moczyć), czosnek i pokrojone w słupki buraki. Garnek przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  2. Dodajemy poszatkowaną kapustę, pieprz oraz sól i gotujemy przez ok. 10 minut.
  3. Wrzucamy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki i gotujemy przez ok. 15 minut.
  4. Wlewamy koncentrat barszczu czerwonego, sok z cytryny, dodajemy koncentrat pomidorowy i fasolę. Na koniec wlewamy podgrzane mleko owsiane dokładnie wymieszane z mąką ziemniaczaną i doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Smacznego !

 

Dodaj komentarz