Wegańska francuska zupa cebulowa na piwie - przepis fit

Wegańska francuska zupa cebulowa na piwie – przepis fit

Szybki i prosty – jak zwykle – przepis na lekką, wegańską francuską zupę cebulową na ciemnym lub jasnym piwie. W wersji fit, bo bez krowiego sera, ale zamiast niego z tofu i „serowymi” płatkami drożdżowymi.

Wielu z Was pewnie nie wie, że nie wszystkie piwa (oraz inne alkohole) są wegańskie. Co do zasady browarów z mięsa się nie warzy, ale niektórzy producenci filtrują je przy pomocy kleiku rybiego otrzymywanego z wysuszonych rybich pęcherzy pławnych. Poza rybami w butelkach z piwem mogą lądować też żelatyna, albumina czy składniki mleka. Pewna internetowa plotka głosi nawet, że niektóre złote trunki swój apetyczny kolor zawdzięczają… sproszkowanej żółci bydlęcej! (Sorry, że tak przy jedzeniu.) Dlatego warto sprawdzać przez co faktycznie przeszło nasze piwo i co w nim pływa, zanim wlejemy je do kufla lub zupy. W poszukiwaniu ulubionych wegańskich alkoholi pomoże Wam lista stworzona przez Więcej wegańskich.

 

Wegańska francuska zupa cebulowa – SKŁADNIKI

  • 600 g pokrojonej cebuli, najlepiej czerwonej, która ma o wiele więcej przeciwutleniaczy niż biała
  • 200 ml piwa ciemnego lub jasnego – dodaję ciemne
  • 1 litr + 150 ml domowego klasycznego bulionu warzywnego lub bulionu z resztek
  • 3–4 łyżki białej pasty miso
  • 4 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych – nieco zagęszczają zupę i nadają jej serowego smaku
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz

DODATKOWO

  • tofu ziołowe, bazyliowe, czosnkowe lub wędzone

 

Wegańska francuska zupa cebulowa – WYKONANIE

  1. Na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody, wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem mieszając od czasu do czasu, aż nieco zmięknie.
  2. Cebulę przekładamy do garnka, wlewamy piwo oraz litr bulionu i zagotowujemy.
  3. Resztę bulionu blendujemy z pastą miso i płatkami drożdżowymi. Do zupy dodajemy otrzymany płyn i przyprawy.
  4. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut.
  5. Przed podaniem zupę możemy posypać startym na grubych oczkach tofu.

Serwujemy np. ze świeżym razowym chlebem lub razowymi grzankami (chleb kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką).

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz