uttapam - przepis na indyjskie placki z ryżu i soczewicy

UTTAPAM – przepis na indyjskie placki z ryżu i soczewicy

Kartkę z przepisem na placki uttapam wyrwałam wiele lat lat temu z Gazety Wyborczej i od tamtego czasu wałkuję go regularnie (ale ciasta nie trzeba wałkować!). Recepturę trochę zmodyfikowałam, zamieniłam m.in. biały ryż na brązowy – smak nie jest wcale gorszy, a błonnika w diecie zawsze więcej.

Placki mają świetną konsystencję – są wilgotne i mięsiste, wręcz rozpływają się w ustach… Apetyczne niczym minipizze, smażą się bardzo szybko, na wierzchu można położyć dowolne warzywa i naprawdę trudno je spartolić.

Polecam też inne pyszne egzotyczne placki: dosa, roti oraz baghrir

Indyjskie placki uttapam – SKŁADNIKI

ok. 13 sztuk

  • 1 szklanka nieugotowanego brązowego ryżu
  • ½ szklanki nieugotowanej soczewicy czerwonej lub żółtej
  • 1 łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki sody
  • sól jodowana
  • 1 pokrojona w piórka cebula czerwona
  • 2–3 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 posiekana papryczka chili
  • posiekane liście kolendry
  • olej do posmarowania patelni (niekoniecznie)

Indyjskie placki uttapam – WYKONANIE

  1. Ryż i soczewicę dokładnie myjemy. Przekładamy razem do dużej miski, zalewamy wodą i odstawiamy na kilka godzin (ja zostawiam na noc).
  2. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Dolewamy trochę wody, aby otrzymać konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego. Dodajemy cukier, sól oraz sodę i mieszamy. Pozostawiamy do sfermentowania w temperaturze pokojowej na 4–15 godzin, u mnie to jest zwykle 4–6 godzin, bo dłużej nie chce mi się czekać.
  3. Patelnię rozgrzewamy, nacieramy małą ilością oleju kokosowego (nadmiar należy odlać lub zetrzeć). Jeśli mamy dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką, możemy smażyć na suchej patelni. Wlewamy 2–3 łyżki ciasta, placki powinny mieć średnicę ok. 10 cm. Na ich wierzchu układamy pokrojone pomidory, cebulę, chili i kolendrę. Smażymy na małym ogniu po kilka minut z obu stron, na powierzchni placków pojawią się bąbelki.

Uttapam podajemy na ciepło lub na zimno z curry z soczewicy, wegańską raitą, najszybszym sosem BBQ bez gotowania, słodkim sosem chili bez gotowania lub z keczupem.

Bon appétit !

23 myśli na temat “UTTAPAM – przepis na indyjskie placki z ryżu i soczewicy

    1. 4 godziny wystarczą, ja pozostawiam ciasto do sfermentowania na maksymalnie 6 godzin, bo dłużej nie chce mi się czekać 🙂

    1. Placki mają dużo białka, ale żeby mięśnie rosły, to jeszcze trzeba iść na siłownię. Albo chociaż jakieś pompki w domu porobić czy coś… 😉

  1. Baaardzo apetyczne! 🙂 Pięknie proszę o informację techniczną. Nalewamy ciasto na patelnię, układamy warzywa… To znaczy, że drugą stronę smażymy już z warzywami pod spodem placka?

  2. Dwa pytania 🙂
    1.czy nie trzeba ich jakos doprawiac?
    2. Czy soda jest wyczuwalna w smaku?
    Pozdrawiam 🙂

    1. 1. Ja tylko solę, ale można dodać jakieś indyjskie przyprawy, np. sambar masala albo curry w proszku.
      2. Sody nie czuć. 🙂
      Pozdrawiam!

  3. Moje pytanie brzmi – zrobiłam z ryżu brązowego i soczewicy czerwonej i zapach był okropny po prostu 🙁 ale w smaku bardzo dobre. Tylko zastanawia mnie ten zapach… koleżanki hinduski mówią ze nie powinno śmierdzieć 🙁

    1. Faktycznie, placki śmierdzieć nie mogą, moje zawsze ładnie pachną. 🙂 Pierwsze co przychodzi mi na myśl, to to, że ryż lub soczewica musiały być zepsute. Może za długo leżały w wodzie?

  4. To musi być chyba konsystencja bardziej gęsta niż do nalesnikow, bo woda mi sie oddzieliła, wymieszałam, a po nałożeniu ma patelnie boczki sie rozlały. Nie byłam w stanie ich w całości odwrócić na druga stronę 🙁 a tyle czekania było ohhhh

    1. Mnie woda nigdy się nie oddzieliła. Konsystencję trzeba „wyczuć”, jeśli wyszła Ci zbyt rzadka, to następnym razem dodaj mniej wody i będzie ok. 🙂

Dodaj komentarz