Pyszny, kremowy i lekki wegański sernik z tofu, a dokładniej tofurnik cytrynowy z batatem, kaszą jaglaną i makiem. To nie klasyczny przepis na tofurnik, ponieważ nie znajdziecie w nim oleju kokosowego i mleka kokosowego z puszki, które jest prawie tak samo niezdrowe i tuczące jak olej. Dzięki wersji fit możemy zaszaleć z dokładkami i dłużej delektować się cytrynowym smakiem. Dodatkowo sernik jest bardzo łatwy w przygotowaniu, bo bez agaru, a nawet spodu… Jedynym jego minusem jest ryzyko, że mak utknie między zębami.
Dlaczego olej i mleko kokosowe są niezdrowe dr Greger wyjaśnia krótko na podstawie badań naukowych tutaj i tutaj. A o tym, czy warto jeść inne oleje napisałam tutaj.
Przy tworzeniu tofurnika inspiracją był dla mnie przepis Magdaleny Pieńkos z książki „Kuchnia wegańska”.

Tofurnik cytrynowy fit bez cukru i agaru – SKŁADNIKI
- 440 g batatów (1 spory słodki ziemniak)
- 340 g naturalnego tofu
- 130 g ugotowanej kaszy jaglanej
- 100 ml soku z cytryny
- skórka otarta z 1,5 cytryny
- 120 ml mleka owsianego bez cukru (ew. sojowego)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 130 g ksylitolu lub ew. cukru (można dodać mniej)
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki maku niebieskiego (niekoniecznie)
Tofurnik cytrynowy fit bez cukru i agaru – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Batata kroimy na kilka kawałków i gotujemy na parze. Studzimy i obieramy ze skórki.
- Kaszę jaglaną, batata, tofu, skórkę i sok z cytryny, mleko roślinne oraz wanilię blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia i makiem.
- Mokre składniki łączymy dokładnie z suchymi.
- Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 19 cm i pieczemy przez ok. 60 min.
Po ostudzeniu ciasto należy umieścić w lodówce na kilka godzin, inaczej tofurnik nie będzie miał odpowiednio zwartej konsystencji.
Bon appétit !

Super przepis, w końcu tofurnik bez mleka kokosowego, idealny dla mnie, bo się odchudzam, na pewno zrobię
Zrobiłam, ale zamiast maku dałam na wierzch maliny i zdecydowanie z ręką na sercu mogę powiedzieć, że to najlepszy tofurnik jaki do tej pory robiłam. Cytryna idealnie przełamuje smak i całość jest idealnie zbilansowana, a nie za słodka jak w większości tego typu ciast. Nawet mama zachwycała się i nie dowierzała, że znajduje się tam słodki ziemniak
Dzięki za opinię! Z tymi malinami to bardzo dobry pomysł. Z czasem na mój blog trafią kolejne tofurniki, z owocami też zrobię. 🙂
Czym mozna zastapic paste waniliowa i w jakich proporcjach?
Tę pastę można pominąć (bez wymiany na cokolwiek), albo zamienić na nasiona z 1 małej laski wanilii. 🙂
Czy tofu jedwabiste się dobrze sprawdzi?
Akurat w tym przepisie trzeba użyć dość twardego tofu (zwykłego, jak np. to z Lidla). Tofu miękkie (jedwabiste) spowoduje, że ciasto będzie zbyt rzadkie i nie wyjdzie.
Dziękuję bardzo za odpowiedź! Właśnie tego się obawiałam 🙂