Tłuczone ziemniaki z cebulą i marchewką, fit przepis

Tłuczone ziemniaki z cebulą i marchewką, fit przepis

Kremowe i pyszne tłuczone ziemniaki bez dodatku tłuszczu i mleka. Bardzo dietetyczne, ale dzięki płatkom drożdżowym smakują prawie jak tradycyjne. Mogą być dodatkiem np. do wegańskiego kotleta albo wystąpić tylko w duecie z wegańskim sosem pieczeniowym. Banalne w przygotowaniu. Takie kartofle możemy urozmaicać dowolnymi ulubionymi przyprawami i ziołami, np. pietruszką, bazylią, ziołami prowansalskimi, kminkiem czy białym pieprzem, a po dodaniu suszonej, wędzonej papryki będą smakowały jak tłuczone ziemniaki z boczkiem.

Tłuczone ziemniaki z cebulą – SKŁADNIKI

3 porcje

  • 5–6 ziemniaków mączystych (do pieczenia)
  • 2 małe lub średnie marchewki
  • 1 średnia cebula biała lub czerwona
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (dla serowego smaku)
  • 1 hojna łyżeczka suszonej cebuli w proszku
  • sól, sporo pieprzu
  • posiekany szczypior

Tłuczone ziemniaki z cebulą – WYKONANIE

  1. Obrane i pokrojone ziemniaki, marchewki i cebulę wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości przez 20–30 minut.
  2. Po tym czasie odlewamy około pół kubka (lub trochę więcej) płynu, w którym gotowały się warzywa, resztę cieczy możemy wylać do zlewu.
  3. Do odcedzonych warzyw dodajemy trochę zachowanego płynu, rozgnieciony w prasce czosnek, płatki drożdżowe, suszoną cebulę, pieprz oraz sól i rozgniatamy wszystko dokładnie tłuczkiem do ziemniaków. Na koniec mieszamy wszystko łyżką.

Bon appétit !

2 myśli na temat “Tłuczone ziemniaki z cebulą i marchewką, fit przepis

  1. Tylko nie blenderem!!! Proszę, usuń ten fragment z przepisu. Ziemniaki potraktowane blenderem zmieniają konsystencję nie na zbitą, lecz na leisto-ciągliwą. Vide: ser z ziemniaka. Gdy dorobisz się blendera nie próbuj nigdy zrobić pure z jego pomocą – chyba, że ziemniaczany serek masz w planie. 🙂

  2. A to zaskoczona jestem, bo podobne przepisy widziałam na YouTube i tam ludzie miksowali takie tłuczone ziemniaki właśnie blenderami ręcznymi i wszystko było ok. Może to też zależy od ziemniaków? Na pewno lepsze są te mączyste. Na razie zostawię ten blender w przepisie, a czytelnicy pewnie i tak przeczytają Twoją radę i sami zdecydują. 🙂 W każdym razie blender w tym przepisie można sobie odpuścić, zawsze to mniej roboty.

Dodaj komentarz