Duszony szpinak z czosnkiem na patelni w wegańskim sosie śmietanowym

Duszony szpinak z czosnkiem na patelni w wegańskim sosie śmietanowym

Oto mój ulubiony sposób na pyszny wegański szpinak z czosnkiem na patelni – wystarczy 30 minut w kuchni i mamy danie, które smakiem, aromatem i wyglądem bardzo przypomina tradycyjną wersję. Tak przyrządzone zielsko podajemy z dowolnym makaronem razowym, np. fettuccine, tagliatelle czy spaghetti i posypujemy tartym parmigiano-vegano 😉 – wegańskim parmezanem z płatków drożdżowych.

Fanom zieleniny polecam również indyjskie zielony muffiny ze szpinakiem.

 

Szpinak z czosnkiem na patelni – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 300 g świeżego szpinaku
  • 130 ml jogurtu sojowego naturalnego dobrej jakości, można dodać trochę mniej
  • 90 ml mleka roślinnego niesłodzonego, ale naturalnie słodkiego jak ryżowe lub owsiane
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych dobrej jakości (nadają serowego smaku i aromatu)
  • 2 łyżki cebuli suszonej
  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • 1/5 łyżeczki (lub trochę więcej) tartej gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

 

Szpinak z czosnkiem na patelni – WYKONANIE

  1. Szpinak myjemy i dokładnie odsączamy z wody, np. w wirówce do sałaty.
  2. Płatki drożdżowe i cebulę blendujemy na proszek.
  3. Następnie blendujemy razem wszystkie składniki poza szpinakiem.
  4. Dużą patelnię stawiamy na średnim ogniu, od razu wlewamy sos, dorzucamy szpinak i przykrywamy pokrywką. Mieszamy co jakiś czas.
  5. Szpinak dusimy przez 7–10 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy jeszcze przez ok. 15 minut mieszając od czasu do czasu, aż sos odpowiednio zgęstnieje.
  6. Podajemy od razu na razowym makaronie w towarzystwie np. pomidorków koktajlowych.

Bon appétit !

 

13 myśli na temat “Duszony szpinak z czosnkiem na patelni w wegańskim sosie śmietanowym

  1. To danie wygląda, jak szczęście na talerzu <3 Takie dania mogłabym jeść codziennie.
    Zachwycają mnie wszystkie przepisy na tym blogu., dlatego dodaję do zakładek i przepis, po przepisie będę testować! Dzięki! 😉
    Pozdrawiam.

    1. Bardzo się cieszę, że blog Ci się spodobał, mam nadzieję, że przepisy posmakują i wyjdą na zdrowie! Pozdrawiam 🙂

  2. Jaki jogurt sojowy polecasz? Próbowałam już kilku, a jakoś zupełnie mi nie podchodzą, mimo, że piję kawę z mlekiem sojowym i generalnie uwielbiam wszelkie produkty sojowe.

    1. Ostatnio kupuję ten z Lidla, na początku przeszkadzał mi posmak, który czułam we wszystkich jogurtach sojowych, ale z czasem przyzwyczaiłam się. 🙂 Jednak w tym przepisie najlepiej sprawdzi się domowa śmietana sojowa, którą niedawno odkryłam: http://wegepedia.pl/wordpress/gesta-smietana-roslinna-z-tofu/ . Tylko wtedy najlepiej dodać mniej mleka. Niedługo trochę zmienię tę recepturę na szpinak.

  3. Dziękuję za ten przepis! Wygląda fantastycznie, od razu biegnę po składniki. Pani blog jest dla mnie objawieniem: to pierwsze znalezione przeze mnie źródło przepisów na zdrowe, wegańskie, a przy tym apetyczne dania bez tłuszczu! Jestem niesamowicie wdzięczna.

Dodaj komentarz