Sałatka z owoców egzotycznych z sosem truskawkowo-rumowym

Sałatka z owoców egzotycznych z sosem truskawkowo-rumowym

Przepis 18+. Możemy w nim użyć dowolnych, ulubionych owoców egzotycznych. A jeśli ktoś nie lubi owoców tropikalnych, może wykorzystać wszystkie inne, receptura jest bardzo elastyczna. Chociaż akurat banan stanowi idealną bazę, bo nadaje sałatce kremową konsystencję i wszystko do niego pasuje. Warto wyeksponować owoc smoczy, który gości zaskoczy.

 

Sałatka z owoców egzotycznych – SKŁADNIKI

2 porcje

OWOCE

  • 1 banan
  • 2 kiwi
  • 1 kaki (persymona)
  • ciemne winogrona
  • owoc smoczy (pitaja) – niekoniecznie

SOS

  • 10 świeżych lub rozmrożonych truskawek albo malin (razem z sokiem, który z nich wypłynie)
  • 2 daktyle dobrej jakości bez pestek
  • 1 łyżeczka wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka rumu
  • 1 łyżka wody lub mleka roślinnego – można dodać trochę więcej, jeśli sos wyjdzie zbyt gęsty

 

Sałatka z owoców egzotycznych – WYKONANIE

SOS: wszystko blendujemy na gładką masę.

OWOCE: wszystkie owoce poza 1 kiwi kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i mieszamy. Drugie kiwi obieramy, kroimy w cienkie plasterki i „przyklejamy” wewnątrz pucharków.

Nakładamy sałatkę do pucharków i polewamy sosem.

Bon appétit !

 

2 myśli na temat “Sałatka z owoców egzotycznych z sosem truskawkowo-rumowym

  1. A, te piiiiiiiiiiitaje, to gdzie ja kupię, bo w Piotrze i Pawle pewnie ze dwa patole kosztują, a na Gwadelupę mam za daleko 😛

    1. Jakiś czas były w Biedronce po ok. 9 zł za sztukę. Fajnie wyglądają, ale smakiem nie powalają…, bo go prawie nie mają 😀

Dodaj komentarz