Sałatka z kuskusem, pomidorami i ogórkami - wegańska, szybka

Sałatka z kuskusem, pomidorami i ogórkami – wegańska, szybka

Lekka, dietetyczna (bez oleju) i wiosennie orzeźwiająca sałatka z kuskusem razowym, pomidorkami, ogórkami i tofu oraz sporą ilością ziół. Pyszna i ekspresowa, świetna w roli dania na imprezę.

Pewnie większość z Was nie wie, że kuskus to tak naprawdę wcale nie kasza, ale makaron! Produkuje się go z pszenicy durum, wody i dodatków. Otrzymany granulat następnie przesiewa się przez gęste sita. Jeśli jednak ktoś upiera się przy kaszy, to w tym przepisie zamiast kuskusu może użyć kaszy bulgur, która ma całkiem podobny smak. Tyle że kuskus jest wygodniejszy, bo nie trzeba go gotować.

Niektórzy z Was pewnie zwrócą uwagę na „błędne” połączenie ogórków z pomidorami – osoby jedzące dużo warzyw i owoców nie muszą się tym przejmować.

 

Wegańska sałatka z kuskusem i pomidorami – SKŁADNIKI

  • 1–1¼ szklanki suchego kuskusu razowego – można go zastąpić ugotowaną kaszą bulgur
  • woda lub bulion warzywny
  • 250 g pomidorów koktajlowych lub zwykłych
  • ½–¾ kostki tofu ziołowego lub czosnkowego – moje ulubione tofu do sałatek to NaturAvena (250 g) z Carrefoura
  • ok. ½ świeżego ogórka szklarniowego
  • 3–4 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • 1–1,5 łyżki ziół prowansalskich
  • sól (lub sos sojowy), sporo pieprzu
  • sok z 1 cytryny

 

Wegańska sałatka z kuskusem i pomidorami – WYKONANIE

  1. Kuskus przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zalewamy go wrzącą wodą lub bulionem. Studzimy, kuskus powinien być sypki.
  2. Pomidory koktajlowe kroimy na połówki lub ćwiartki, ogórki w słupki, a tofu w kostkę.
  3. Wszystkie składniki mieszamy.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz