Proste ciasto orzechowe z jabłkiem - wegański przepis

Proste ciasto orzechowe fit z jabłkiem – wegański przepis

Lekkie ciasto orzechowe z jabłkiem, które bardzo fajnie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje. Wegańskie, zdrowe i dietetyczne – jak zawsze na moim blogu.

Proste ciasto orzechowe fit – SKŁADNIKI

  • 60 g orzechów ziemnych
  • 170 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżka karobu lub kakao – dla koloru
  • 140 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • 200 ml mleka owsianego niesłodzonego
  • 30 ml (ok. 3 łyżki) soku z cytryny
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ¾–1 duże jabłko odmiany Boskoop, Szara Reneta lub inne słodko-kwaśne

Proste ciasto orzechowe fit – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Orzechy blendujemy na proszek, nie na masło orzechowe.
  3. W dużej misce mieszamy mąkę, karob, ksylitol, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
  4. Do suchych składników wlewamy mleko i sok z cytryny, dodajemy zmielone orzechy oraz skórkę cytryny i mieszamy, najlepiej za pomocą miksera.
  5. Jabłko obieramy, kroimy na pół, a potem w cienkie plasterki.
  6. Ciasto wlewamy do formy o średnicy ok. 19 cm wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzchu wciskamy kawałki jabłka.
  7. Pieczemy przez ok. 45 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

Proste ciasto orzechowe z jabłkiem - wegański przepis fit
Proste ciasto orzechowe z jabłkiem – wegański przepis fit

10 myśli na temat “Proste ciasto orzechowe fit z jabłkiem – wegański przepis

  1. Kolejne świetne ciasto! Tym razem poziom słodyczy jest dla mnie idealny. 🙂 Wyrosło pięknie, jest puszyste i wilgotne. I oczywiście pyszne!

  2. Witam, nie używam słodzików ani cukru czy bez ich dodatków będzie również dobre w smaku? Może po polaniu jakimś musem z jakichś słodkich owoców ?

    1. Ja akurat nie lubię niesłodkich ciast i pewnie to bez ksylitolu niebyt by mi smakowało. Ale możesz użyć np. cukru daktylowego, który robi się przez wysuszenie i zblendowanie na mąkę daktyli. Ciasto można polać np. syropem daktylowym wg tego przepisu: http://wegepedia.pl/wordpress/przepis-na-syrop-daktylowy-najprostszy/. Dobrze smakuje też banan zblendowany z daktylami. Czekośliwka też będzie pewnie pasowała: http://wegepedia.pl/wordpress/czekosliwka-fit-z-kakao/

  3. Ewentualnie czym zmielić orzechy? Jakaś alternatywa dla blendera? Mam ten sam problem jeśli chce zrobić nutelle z orzechów laskowych….Kiedyś próbowałam zrobić masło orzechowe domowe i blender był gorący, a nadal wielkie grudki.

    1. Nie każdy blender mieli orzechy na mąkę czy masło orzechowe. Może spróbuj zmielić je w młynku do kawy, jeśli go masz.

Dodaj komentarz