Pomarańczowy dressing do sałaty bez oliwy i cukru, wegański

Pomarańczowy dressing do sałaty bez oliwy, wegański

Najlepiej jeść codziennie co najmniej jedną dużą michę surowych warzyw, najzdrowiej tych ciemnozielonych liściastych. Ale żeby tego dokonać potrzebny jest pyszny dressing, jednak znalezienie takiego to wcale nie jest prosta sprawa. Nie istnieje jeden uniwersalny przepis, który przypadnie do gustu wszystkim, bo sos do sałatek to bardzo indywidualna (i wrażliwa) kwestia – jedni lubią bardziej słone, inni kwaśne, jeszcze inni pikantne… Dlatego często trzeba sporo ich przetestować, zanim w końcu znajdzie się ten super. Ja preferuję dressingi słodko-kwaśne i niezbyt pikantne, ani słone. Ostatnio najbardziej smakuje mi łatwy i wegański dressing pomarańczowy z octem, musztardą i ketchupem, zagęszczony płatkami drożdżowymi i orzechami. Sałatki nim polane są tak pyszne, że mogę jeść ich po kilka dziennie.

 

Pomarańczowy dressing do sałaty – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 110 g świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 3 łyżki octu ryżowego lub ewentualnie soku z cytryny
  • 1 hojna łyżka musztardy
  • 1 hojna łyżka keczupu lub innego sosu pomidorowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 hojne łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 10 nerkowców – jeśli ktoś nie chce jeść orzechów, dla zagęszczenia może dodać kilkanaście kulek ugotowanej cieciorki lub białej fasoli
  • sól

 

Pomarańczowy dressing do sałaty – WYKONANIE

  1. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  2. Sos wstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut, w tym czasie sos nieco zgęstnieje.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz