Frytki z batatów, pieczone, fit, chrupiące

Frytki z batatów, pieczone, fit, chrupiące

Prosty przepis na chrupiące i aromatyczne frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków, w pysznej i najzdrowszej odsłonie – z piekarnika i bez dodatku tłuszczu. A do nich 2 najszybsze na świecie sosy: jogurtowo-pomidorowy lub jogurtowo-musztardowy.

Przypraw można użyć dowolnych, ale papryka wędzona i cynamon to duet, który idealnie pasuje do batatów. Z kolei dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że frytki są chrupiące.

Pieczone frytki z batatów – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 800 g batatów / 2 średnie słodkie ziemniaki
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka zmielonego kuminu lub kolendry
  • pieprz, sól

NA SOS (wszystkie składniki mieszamy)

  • 100 g gęstego, naturalnego jogurtu sojowego
  • ok. 3 łyżki dowolnego pikantnego sosu pomidorowego, np. keczupu lub 1 łyżka musztardy

Pieczone frytki z batów – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180–200°C.
  2. Umyte i wyszorowane ziemniaki (bez obierania) kroimy w słupki równej grubości i przekładamy do dużego naczynia z płaskim dnem.
  3. Bataty polewamy octem balsamicznym i dokładnie mieszamy rękoma.
  4. Mąkę łączymy z przyprawami, posypujemy nimi przyszłe frytki i mieszamy dokładnie.
  5. Ziemniaki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały i pieczemy przez 35–45 minut.

Frytki są najbardziej chrupiące zaraz po upieczeniu.

Bon appétit !

9 myśli na temat “Frytki z batatów, pieczone, fit, chrupiące

  1. Pycha! Zamiast octu balsamicznego dałam sos sojowy . Bardzo bałam się słodyczy batatow… niepotrzebnie!!! Frytki są przepyszne!!! Polecam niezdecydowanym! Sos jogurtowy z czosnkiem i koperkiem pasuje idealnie!Dziękuję za pyszny przepis !

    1. Tak, jemy ze skórką, bo ona dobrze smakuje i ma o wiele więcej wartości odżywczych niż miąższ.

Dodaj komentarz