Pancakes czekoladowe z borówkami i masłem orzechowym fit

Pancakes czekoladowe z borówkami i masłem orzechowym

Ufff, zdążyłam cyknąć fotkę, zanim wieża runęła… Wypasiona propozycja na wegańskie, szybkie, pyszne i pożywne pierwsze lub drugie śniadanie (również na wynos) – pancakes czekoladowe, a właściwie kakaowe, z borówkami lub porzeczkami i masłem orzechowym. Zdrowe i dietetyczne, bo bez dodatku jajek, mleka krowiego, cukru i białej mąki.

Pancakes serwujemy np. w towarzystwie wegańskiego jogurtu i syropu daktylowego domowego lub kupnego czy melasy (najzdrowsze słodziki).

Pancakes czekoladowe z borówkami i masłem orzechowym dietetyczne

Wegańskie pancakes czekoladowe z borówkami – SKŁADNIKI

ok. 9 pancakes

  • 130 g (szklanka) mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850 – może być orkiszowa
  • ok. 190 g (ml) mleka roślinnego niesłodzonego, najlepiej naturalnie słodkiego jak owsiane
  • 2–4 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
  • 1,5 łyżki kakao lub karobu
  • 1 hojna łyżka masła orzechowego (możemy pominąć lub dodać więcej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 garście borówek, porzeczki pewnie też się sprawdzą

Wegańskie pancakes czekoladowe z borówkami – WYKONANIE

  1. Mieszamy dokładnie suche składniki.
  2. Mleko blendujemy z masłem orzechowym, a następnie miksturę łączymy z suchymi składnikami, najlepiej przy użyciu miksera.
  3. Do masy dodajemy borówki.
  4. Na rozgrzaną, dobrej jakości patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i smażymy placki bez tłuszczu przez ponad minutę z każdej strony na średnim lub małym ogniu.

Bon appétit !

Dodaj komentarz