Muffiny dyniowe fit z orzechami - wegańskie, bez cukru i oleju

Muffiny dyniowe fit z orzechami – wegańskie, bez cukru i oleju

Jesienne, rozgrzewające korzennymi przyprawami wegańskie muffiny dyniowe z rodzynkami i orzechami. Jak zwykle pyszne, zdrowe i fit – pełnoziarniste, bez cukru, oleju, jajek i mleka krowiego, ale za to z glutenem, który wcale nie jest taki zły, jak go obsmarowują. No chyba że należysz do ok. 1% ludzi, którzy faktycznie powinni trzymać się od niego z daleka.

Babeczki można zamrażać. Potem wystarczy pozostawić je w temperaturze pokojowej na ok. 2 godziny.

 

Wegańskie muffiny dyniowe fit z orzechami – SKŁADNIKI

ok. 10 muffinów

  • 250 g upieczonej dyni lub puree z dyni*
  • 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej, np. orkiszowej
  • 130 g ksylitolu lub ewentualnie cukru – można dodać mniej
  • ¼ szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich + dowolne orzechy na wierzch**
  • ¼ szklanki rodzynków
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ok. 155 g mleka owsianego lub innego roślinnego
  • 1 łyżka soku z cytryny

* Żeby przygotować puree z dyni, należy pokrojoną dynię upiec w piekarniku (ja piekę przez 60 minut w 180°C w żaroodpornym naczyniu z przykrywką), ostudzić i zblendować.

** Orzechów można nie dodać, babeczki będą wtedy bardzo dietetyczne, ale za to mniej smakowite.

 

Wegańskie muffiny dyniowe fit z orzechami – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy mąkę, ksylitol, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sodę. Wrzucamy orzechy i rodzynki.
  3. Dynię blendujemy ze 100 g mleka owsianego na gładki płyn, a następnie mieszamy go z suchymi składnikami.
  4. Dodajemy pozostałe mleko zmieszane z sokiem z cytryny.
  5. Masę nakładamy do foremek (polecam silikonowe), posypujemy orzechami i pieczemy przez ok. 30 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.

Babeczki wyjmujemy z foremek dopiero po wystudzeniu.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz