Marchewka z groszkiem duszona fit - wegański przepis bez masła

Marchewka z groszkiem duszona fit, wegański przepis bez masła

Kremowa i maślana marchewka z groszkiem, ale w zdrowej wersji bez masła oraz glutenu (dla chętnych), która smakowo nie ustępuje tradycyjnemu przepisowi. Napisałabym wręcz, że w wegańskiej postaci jest nawet smaczniejsza, a tak samo prosta i szybka w przygotowaniu. Opcję fit pałaszować będą z apetytem również wszystkożercy, bo nie zorientują się, że nastąpiła sprytna zamiana masła na nerkowce, które zagęszczają, nadają aksamitną konsystencję, a nie zmieniają smaku i aromatu potrawy na orzechowy. Go vegan!

 

Marchewka z groszkiem duszona fit – SKŁADNIKI

  • 1 opakowanie (450 g) mrożonej marchewki z groszkiem
  • ok. 250 ml wody lub domowego bulionu warzywnego
  • 25–30 g nerkowców
  • ok. 1,5 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej lub ziemniaczanej
  • sól, pieprz

 

Marchewka z groszkiem duszona fit – WYKONANIE

  1. Marchewkę z groszkiem wrzucamy do garnka, wlewamy ok. 150 ml bulionu lub wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez kilkanaście minut.
  2. Orzechy blendujemy na proszek (lub masło), dodajemy do nich 100 ml bulionu oraz mąkę i ponownie blendujemy.
  3. Orzechowy płyn wlewamy do garnka z warzywami, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez kilka minut, aż sos odpowiednio zgęstnieje.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz