Leniwe kluski wegańskie z tofu - łatwe, fit, pełnoziarniste

Leniwe kluski wegańskie z tofu, łatwe, fit, pełnoziarniste

Jak nazwa dyskretnie sugeruje, są to kluchy dla prawdziwych leni kanapowych – prostsze i o wiele szybsze niż np. fit kopytka ziemniaczane czy kopytka z batatów, a kształt ten sam, więc po co się przemęczać…

Kluski zaskakują również smakowo – byłam pewna, że wyczuję w nich posmak tofu, a tu nic! Wegańskie leniwe smakują tak samo jak te tradycyjne z twarogiem, czyli rewelacyjnie! Normalnie jak u babci weganki.

Przepis (inspirowałam się lidlowym) został przeze mnie bardziej uzdrowiony, dzięki czemu jest jeszcze dietetyczniejszy – nie tylko bez sera, ale i z mąką pełnoziarnistą zamiast białej. Dobra informacja dla fanów białkaleniwe zawierają go całkiem sporo!

Na słodko najlepiej smakują polane syropem daktylowym / klonowym lub posypane ksylitolem / erytrolem i cynamonem. W wersji na słono wystarczy pominąć w przepisie ksylitol i cynamon, dodać więcej soli oraz dowolne zioła i przyprawy, np. paprykę wędzoną lub sproszkowaną suszoną cebulę.

Wegańskie leniwe z tofu – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 360 g (2 kostki) tofu naturalnego
  • 60 g soku z cytryny
  • 90 g mąki ziemniaczanej
  • ok. 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej, może być orkiszowa, typ 1850
  • 4 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • sól jodowana

Wegańskie leniwe z tofu – WYKONANIE

  1. Tofu, sok z cytryny, ksylitol oraz sól blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
  2. Dodajemy obie mąki zmieszane z cynamonem i zagniatamy ciasto. 
  3. Przekładamy je na oprószoną mąką matę, dzielimy na 4 części, z każdej formujemy cienki wałek i nożem odcinamy kluski w kształcie rombu.
  4. W dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy kluski, delikatnie mieszamy, żeby nie przywarły do dna i gotujemy przez ok. 4–5 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową.

Smacznego!

11 myśli na temat “Leniwe kluski wegańskie z tofu, łatwe, fit, pełnoziarniste

  1. Pyszne, właśnie zajadam, za sprawą soku z cytryny i cynamonu nie czuć że są z tofu. Bardzo dziękuję za świetny przepis 🙂 Pozdrawiam

    1. Wyszły świetne! Bardzo się cieszę, że z razowej mąki ❤ Zawsze się martwię przy przepisach bez jajka czy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję… a tu idealna! Wreszcie mam co zrobic z tofu córce, która nie może jeść mleka. Dziękuję 🙂

  2. Dziękuję, są niesamowite 🙂
    Zamiast mąki ziemniaczanej dałam 1 „jajko lniane” ,wyszły delikatne,mięciutkie,pyszne 🙂

  3. Uwielbiam je! Za pierwszym razem nie doczytałam i dałam Cynamon do ciasta, które docelowo miało być jedzone z solą… A i tak wyszło pysznie! I już tylko tak robię – z cynamonem i solą

Dodaj komentarz